Cultuur

Cultuur

Je mag Groningen mooi of interessant noemen, maar het is toch vooral een eigenzinnige stad. Het culturele aanbod in Groningen is  groot en breed. Er is voor iedereen wat wils. Van Stadsschouwburg tot museum en van concertzaal tot bioscopen.

De Oosterpoort

De Oosterpoort is de thuisbasis van het Noord Nederlands Orkest (NNO), maar ook podium voor wereldmuziek en Noorderslag en de ‘Nederlandse Popprijs’, die elk jaar tijdens het Noorderslag Festival wordt uitgereikt.

Filmpje pakken

Een filmpje pakken, of een avondje bios, kan in Groningen op diverse locaties. Uiteraard is er een Pathé. Daarnaast is er bij de Euroborg, thuisbasis van FC Groningen, een Wolff bioscoop. Liever een arthouse of andere bijzondere film kijken? Dan ben je bij ForumImages aan het juiste adres waar je ook voor een hapje eten terecht kunt.

Martiniplaza

Martiniplaza is het grootste theater van Groningen met 1650 zitplaatsen, biedt plaats voor grote musical- en operaproducties. Ook voor zakelijke bijeenkomsten biedt Martiniplaza volop mogelijkheden.

Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg (1883) behoort zonder twijfel tot één van de mooiste theaters van het land. Met z’n rode pluchen stoelen en bijzondere plafondschilderingen, is het ook voor veel artiesten de favoriete stek, zoals Youp van 't Hek. Het wordt dan ook vaak gekozen voor Oudejaarsavondconferences.

Het Nederlands Stripmuseum

In dit museum kun je op een andere manier kennis maken met bekende striphelden als Suske en Wiske, Dirkjan en Jan, Jans en de Kinderen. De collectie bevat zowel oude als nieuwe strips en ook zijn er wisselende tentoonstellingen. In het museum is te zien hoe strips gemaakt worden en soms zijn er zelfs echte striptekenaars aan het werk.

Groninger Museum

Misschien wel het meest spraakmakende museum van het land. En dat niet alleen vanwege het provocerende ontwerp van de Italiaanse architect Mendini, maar vooral ook vanwege de bijzondere tentoonstellingen. Het museum wist zich in het verleden op de kaart te zetten met onder meer exposities rondom de Russische schilder Repin, de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano en zijn Nederlandse collega Erwin Olaf. De Museumwinkel in de hal van het museum heeft een prachtige collectie kunst- en designboeken.