"Werk ik op 29 februari gratis?" › City of Talent

"Werk ik op 29 februari gratis?"

"Werk ik op 29 februari gratis?"

"Werk ik op 29 februari gratis?"

29 Februari. Zomaar een extra dag in het jaar. Gek genoeg wordt er van je verwacht dat je die extra dag gewoon komt werken. Tenzij je eigen baas bent en per uur kunt factureren, doe je dat dus feitelijk voor niets. Het nadeel van het afspreken van een maandsalaris. Treur niet, want februari is zelfs in een schrikkeljaar de kortste klap om je maandsalaris binnen te halen. 

“Sommige afspraken over tijd zijn door mensen verzonnen, andere zitten in de natuur. De aarde draait om z’n as in precies 24 uur. Dat bepaalt hoe lang een dag is. Dat weten we omdat we in die periode 1x dag en 1x nacht hebben. De aarde draait ook nog eens in een grote boog om de zon. Daar doen we een jaar over. Of eigenlijk iets meer dan een jaar. 365 en een kwart dagen. Dat compenseren we door een schrikkeldag om de vier jaar.

We hebben ontzettend geluk dat het aantal dagen een simpel getal is. Stel je voor dat het 365,42 was. Dan had je een veel ingewikkelder systeem moeten verzinnen om die schrikkeldagen te organiseren.

Als we geen schrikkeljaar hadden, moest je elk jaar een kwart dag extra werken. Nu spaar je die dus op voor een jaar dat deelbaar is door 4. (Tenzij het jaar deelbaar is door 100, maar niet door 400, dat is om de cijfers verder achter de comma te compenseren). Maar wat zou er gebeuren als we doodleuk het jaar afronden op 365 dagen zonder schrikkeljaren? 

“Dan schuiven je seizoenen elk jaar met een kwart dag op. Als je lang genoeg wacht, is het dan winter in juni en zomer in december. Het grappige is dat veel mensen denken dat we seizoenen hebben omdat we een elliptische baan om de zon maken. Nu is onze baan inderdaad niet rond, maar dat beïnvloedt de seizoenen niet. In dat geval zou het op het noordelijk- en zuidelijk halfrond tegelijk zomer en tegelijk winter moeten zijn. 

De reden dat we seizoenen hebben is dat de aarde niet draait om een as die precies recht van boven op de bol begint en recht eronder uitkomt.

Werk ik op 29 fabruari gratis?

Werk ik op 29 fabruari gratis?

Kijk maar eens naar een globe. Die wordt aan de bovenkant een beetje naar achteren vastgehouden en aan de onderkant juist naar voren. Om die as draaien wij. Als we aan de ene kant van de zon zijn, liggen we op het noordelijk halfrond “lekker achterover” in de zon te blaken en is het zomer. Als we aan de andere kant zijn leunen we voorover en vangen we dus minder zon.” 

Je werkt dus geen dag voor niks, maar drie jaar lang iets minder dan een jaar voor je geld en het vierde jaar ietsje meer.