Welk team lijkt het meest op Oranje ? › City of Talent

Welk team lijkt het meest op Oranje ?

Welk team lijkt het meest op Oranje ?

Welk team lijkt het meest op Oranje ?

Dit jaar voetbalt Nederland niet tijdens het EK. Welk team moet je nu volgen? Het antwoord komt uit Groningen. We vroegen hoogleraar sporteconomie Ruud Koning en sportwetenschapper Wouter Frencken om met wetenschappelijk onderbouwde voorstellen te komen.

Ontwikkeling

Professor Ruud Koning is sporteconoom en heeft een groot inzicht in kosten en baten van sport. Hij koos voor de kwaliteit van de teams om tot zijn tip voor het EK te komen. “Het vergelijken van kwaliteit van nationale teams is niet eenvoudig: deze teams spelen relatief weinig wedstrijden en dan al helemaal niet tegen gemeenschappelijke tegenstanders. Gelukkig is er een externe maat die kwaliteit meet: het aantal punten op de FIFA World Ranking. Dit aantal punten is gebaseerd op de wedstrijden die de nationale teams spelen. Van een wedstrijd tussen teams i en j worden de volgende karakteristieken meegenomen:

- De uitkomst van de wedstrijd, Mij (3 punten voor winst, 1 voor een gelijkspel, 0 voor verlies  

 - Het belang van de wedstrijd, Iij (1.0 voor een vriendschappelijke wedstrijd, 2.5 voor een kwalificatiewedstrijd, 3.0 voor een regionaal eindtoernooi en 5.0 voor een wereldtoernooi)  

- De kwaliteit van de tegenstander, Tj (gemeten als 200 − Rj , de positie van de tegenstander op de FIFA ranglijst),     

- De confederaties van beide teams, Ci en Cj (deze factor is nu 1.0 voor landen uit Zuid-Amerika, 0.99 voor UEFA leden, en 0.85 voor alle andere confederaties). 

Het aantal punten dat is een wedstrijd wordt behaald is dan

Deze punten worden gemiddeld over alle wedstrijden van de afgelopen vier jaren, waarbij wedstrijden tot een jaar geleden voor 100% meetellen, wedstrijden tussen één en twee jaar oud voor 50%, tussen twee en drie jaar oud voor 30%, en tussen drie en vier jaar oud voor 20% meetellen.” Als je de ontwikkeling van de kwaliteit meet, zijn er volgens Koning twee teams die zich vergelijkbaar ontwikkelen met Nederland. Frankrijk en Duitsland, waarbij Frankrijk het dichtst in de buurt komt. Afgaande op de kwaliteit van de teams is Frankrijk dus het meest Oranje team op dit WK.

De volledige berekening van Ruud Koning kun je hier downloaden.

Spelstijl

Dr. Wouter Frencken is sportwetenschapper voor onder meer FC Groningen. Hij pakte het anders aan en keek naar de spelstijl. “Er van uitgaande dat we als Nederlanders zo dicht mogelijk bij onze eigen natuur willen blijven, is één manier om achter het antwoord te komen om alle acties aan de bal van deelnemende landen op grote toernooien te analyseren. Door die interlands te selecteren van de deelnemende ploegen (wat zo’n 250.000 balacties oplevert) zou je de identiteit -ofwel het DNA- van een land kunnen destilleren. Of om in voetbaltermen te blijven, het DMA (defence, midfield & attack). Wat Nederland kenmerkt in acties uitgevoerd met de bal op al die grote toernooien, is dat wij bovengemiddeld goed zijn op de aanvallende karakteristieken, zoals balbezit (aantal & nauwkeurigheid van passes) en het creëren van veel kwalitatief goede kansen en dribbels. 

Dat zijn precies de kwaliteiten die Van der Vaart, Sneijder, Van Persie en Robben bezaten. Op de verdedigende kenmerken van Oranje, zoals aantal en kwaliteit van duels, onderscheppingen, balveroveringen en reddingen van de keeper is traditioneel gezien veel aan te merken en blijkt ook dat we behoorlijk gemiddeld presteren. Ten opzichte van alle andere landen, levert ons dat een gemiddeld wedstrijdresultaat op wat betreft winstpercentages en aantal goals voor en tegen. Ter vergelijk, Italië heeft een totaal ander profiel met zeer matige aanvallende en verdedigende kenmerken, maar uitstekende wedstrijdresultaten.

Wellicht verrassend, maar hét land dat qua DNA het meest op ons lijkt op basis van deze balacties is Portugal! Ook zij worden gekenmerkt door goede aanvallende statistieken, tot stand gekomen door beroemde middenvelders als Rui Costa, Maniche en Moutinho en aanvallers als Luis Figo, Christiano Ronaldo en Nani. Ondanks hun traditioneel spijkerharde verdedigers zoals Pepe en Fernando Couto zijn de verdedigende statistieken van Portugal vergelijkbaar met die van Nederland. Helaas voor Portugal, maar ook voor de toekomstige Nederlandse fans, zijn ook de wedstrijdprestaties niet veel beter dan die van ons. Uiteindelijk strandt ook Portugal vaak in het zicht van de haven.

Wellicht heeft dat te maken met de resultaten uit recent onderzoek van grote voetbaltoernooien tot 2014, dat individuele klasse van spelers de doorslag geeft bij het verder geraken in het toernooi, maar waarbij dribbels (te vaak voor eigen succes gaan?) en het krijgen van te veel kaarten -precies ook kwaliteiten van Portugal- averechts werken.