Wees positief: het houdt je gezond! › City of Talent

Wees positief: het houdt je gezond!

Wees positief: het houdt je gezond!

Wees positief: het houdt je gezond!

Of positief zijn goed voor je is? Jazeker! Dat laat Maria Schenk in haar promotieonderzoek bij het UMCG zien. Zij ontdekte: wie positief gestemd is, heeft minder lichamelijke klachten én is ook echt gezonder.

Fluitend naar je werk, met het glas halfvol en je beste been voor. Dat is een positieve houding en wie dat vaak ervaart, is gezonder. Dat blijkt uit het onderzoek van UMCG-promovenda Maria Schenk. Ze keek naar de gegevens van een onderzoek waarin negen weken tien gezonde mensen werden gevolgd. Deze deelnemers vulden twee maanden lang elke dag een dagboek in met hoe ze zich voelden (opgewekt, zenuwachtig, angstig of anders) en er werd urine van ze verzameld.

En nog 600

Naast de gegevens van deze mensen gebruikte Schenk ook de gegevens van het onderzoek ‘Hoe Gek is NL’, waar maar liefst 600 mensen aan meededen. Zij vulden 30 dagen lang drie keer per dag een dagboek in, waarin ze schreven hoe ze zich voelden en of zij last hadden van lichamelijk klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn of pijn in de spieren of ledematen.

Opgewekt maakt gezond

En wat blijkt? Positiviteit heeft een grote invloed op hoe de personen gezondheid ervaren. Zo geven ze aan minder fysieke klachten te hebben als ze zich beter voelen. En – zo laat Schenk zien- mensen voelen dat niet alleen zo, het ís ook echt zo. Want de ontstekingswaarden in het lichaam bij de positief gestemde mensen, waren ook lager. En dat niet alleen, een opgewekte stemming zorgde ook voor een lagere bloeddruk en hartslag.

En negativiteit? Dat leidt volgens het onderzoek juist tot meer fysieke klachten. Wie angst ervaart of nervositeit, heeft meer lichamelijke ongemakken en de ontstekingswaarden zijn ook daadwerkelijk hoger. Deze effecten brengen op de lange termijn een hoger risico op hart- en vaatziekten met zich mee.

Of maakt gezond opgewekt?

Nu is de vraag: maakt een positieve stemming gezonder of zijn we positiever omdát we gezond zijn? Ook voor Schenk is dat nog onduidelijk. Wel zag ze dat positiviteit de dag erop nog steeds effect had op de hoeveelheid gemeten klachten en in sommige mensen ook op de ontstekingswaarden in het bloed. Ook hebben de onderzoekers niet gekeken wat de klachten voor een effect hebben op je gevoel.

Kortom, wat oorzaak en gevolg is, dat is nog niet helemaal helder. Toch is Schenk overtuigd dat positief zijn nog erg wordt onderbelicht in de psychiatrie. Ze denkt dat het heel goed zou zijn als er meer ruimte komt voor ‘medicijnen’ als zelfcompassie, mindfullness en ontspanning.