Wat breekt er eigenlijk, als je hart breekt? › City of Talent

Wat breekt er eigenlijk, als je hart breekt?

Wat breekt er eigenlijk, als je hart breekt?

Wat breekt er eigenlijk, als je hart breekt?

Als je geliefde je verlaat, breekt je hart. Veel mensen weten hoe dat voelt, weinig mensen weten wat er eigenlijk gebeurt. Professor Gert ter Horst is een neurowetenschapper in Groningen die niet voor niets de bijnaam Dr. Love draagt. Hij legt je uit wat er precies breekt.

“Ik heb recent een publicatie gevonden over de reden waarom oudere mensen in een relatie vaak kort na elkaar overlijden. Vaak aan hartproblemen zoals aritmie. Nu is het niet zo dat liefdesverdriet direct aritmie oplevert. Dan zou je bij jonge mensen ook verwachten dat ze na een opgebroken relatie soortgelijke klachten krijgen.

Het heeft allemaal met stress te maken. Chronische stress activeert je brein en zorgt ervoor dat er allerlei problemen in de systemen van je lijf ontstaan. Bij de één slaat het op de maag, bij de ander op het hart.” vertelt ter Horst in zijn werkkamer aan de rand van het stadshart van Groningen. Gert ter Horst bestudeert mensen die verliefd zijn of waren onder de MRI-scanner. Eerder ontdekte hij dat liefdesverdriet heel erg lijkt op rouw.

“Verliefd zijn én liefdesverdriet zit in je brein. Dat “breekt” als je echt liefdesverdriet hebt.”

Hoe repareer ik een gebroken hart.. eh.. brein?

“Je moet daarin echt onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben het meeste baat bij veel praten. Zonder dat er oplossingen aangedragen worden. Bij mannen heeft praten niet zo veel zin. Die gaan vaak feesten en verdringen het negatieve gevoel een tijdje. Na verloop van tijd is er weer ruimte voor een nieuwe relatie.”

Professor ter Horst studeerde en promoveerde in Groningen. Na een kort uitstapje bij een farmaceutisch bedrijf in het zuiden kwam hij terug om onderzoek te doen in het AZG (nu UMCG) en woonde 30 jaar in Groningen. “Alles is hier op fietsafstand en wonen is niet duur. Buitenlandse gasten neem ik vaak mee voor een rondje door de binnenstad; De Prinsentuin, het Martinikerkhof en natuurlijk een rondleiding door het UMCG”.

Wat breekt er eigenlijk, als je hart breekt?

Wat breekt er eigenlijk, als je hart breekt?