Waarom het meer regent op de Noordpool › City of Talent

Waarom het meer regent op de Noordpool

Waarom het meer regent op de Noordpool

Waarom het meer regent op de Noordpool

Het Noordpoolgebied warmt op en daardoor zal er meer neerslag vallen. Dat zal niet in de vorm van sneeuw zijn, maar steeds meer als regen. Nu is de vraag: komt die regen doordat er meer neerslag valt, of door opwarming, of door allebei? RUG- en KNMI-onderzoeker professor dr. Richard Bintanja legt het uit.Het Noordpoolgebied warmt op en daardoor zal er meer neerslag vallen. Dat zal niet in de vorm van sneeuw zijn, maar steeds meer als regen. Nu is de vraag: komt die regen doordat er meer neerslag valt, of door opwarming, of door allebei? RUG- en KNMI-onderzoeker professor dr. Richard Bintanja legt het uit.

Denk je aan de Noordpool, dan denk je aan sneeuw en ijs. Toch regent het er steeds meer en dit gaat de komende tijd alleen maar toenemen. Professor dr. Richard Bintanja geeft antwoord op bovengenoemde en nog meer vragen in het artikel “The impact of Arctic warming on increased rainfall” in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports dat verscheen op 30 oktober 2018.

Sneeuw wordt regen

Het Arctische gebied maakt razendsnelle veranderingen door. Het warmt er wel twee tot drie keer zo snel op als het wereldwijde gemiddelde, zeeijs smelt snel weg en de neerslag neemt toe. Helemaal in het noorden heeft dat effect op de neerslagcyclus. Hoe? Gedetailleerde klimaatmodellen laten zien dat gemiddeld over het hele Arctische gebied 70% van de toenemende regenval komt door de opwarming van de atmosfeer. Hierdoor smelt vallende sneeuw en bereikt als regen de bodem. Tot nu toe was het onduidelijk hoe dit komt.

Nul °C

Je zou denken dat waar het opwarmt, er automatisch meer regen valt in plaats van sneeuw. Maar het onderzoek laat zien dat de toenemende regenval nogal sterk verschilt van locatie tot locatie. En ook van seizoen tot seizoen. Hoe dat komt? Eigenlijk is het vrij simpel: alleen ronde de nul °C neemt de neerslag die als regen valt toe als het warmer wordt. En juist in die gebieden en seizoenen zal door de klimaatverandering de regenval sterk toenemen. Eén van die gebieden is de Noordpool in de zomer.

Effect

De toenemende regen in de Arctic is geen positief nieuws. “Deze toenemende regenval heeft een groot effect op het verder afsmelten van zee-ijs en gletsjers”, vertelt Bintanja. “Maar ook op de hydrologie, de ecologie, en het afsmelten van de permafrost in het Arctisch gebied.”

Wil je meer weten? Je vindt de wetenschappelijke publicatie in Science Reports hier

Bintanja speciale leerstoel bij de Rijksuniversiteit Groningen

Professor dr. Richard Bintanja betrad in februari 2018 een speciale leerstoel bij de RUG met als doel om de kennis van de koolstofcyclus en ecosystemen binnen ESRIG te koppelen aan het klimaatmodelleerwerk van het KNMI. Hij onderzoekt hierin wanneer en hoe het zee-ijs zal smelten en wat de gevolgen daarvan zijn voor onder andere mariene ecosystemen. Naast deze leerstoel bestudeert hij bij het KNMI het polaire klimaat door middel van waarnemingen en klimaatmodellen. Hij heeft gewerkt aan de interacties tussen ijskappen en de atmosfeer en richt zich tegenwoordig op klimaatveranderingen in het Arctisch gebied. Hij was tevens (mede) eindredacteur van het boek "Door de kou bevangen: 50 jaar Nederlands onderzoek in de poolgebieden".