UMCG doet eerste operatie met robot › City of Talent

UMCG doet eerste operatie met robot

UMCG doet eerste operatie met robot

UMCG doet eerste operatie met robot

In het UMCG zijn de eerste patiënten geopereerd met een operatierobot. De chirurg is nog wel degene die de operatie doet, maar het is een nieuwe robot die daadwerkelijk de handelingen uitvoert. Hiermee kan de chirurg veel nauwkeuriger werken.

Een robot in de operatiekamer van het ziekenhuis. Dat klinkt futuristisch, maar bij het UMCG zijn de eerste operaties gedaan. En nee, het is geen pratende robot die de artsen vervangt. Het gaat om een speciale robotarm die de chirurg bestuurt vanaf een bedieningspaneel. Hij staat dus zelf niet aan de operatietafel, maar zit op enige afstand achter een zogenoemde consoletafel. Daarmee bedient hij de robotarmen met instrumenten. Op een beeldscherm is het operatiegebied driedimensionaal te zien, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte. De eerste operatie heeft plaatsgevonden en de patiënt maakt het goed.

Veel preciezer

Wat het voordeel is van zo’n operatierobot? Dat is simpel: de arts kan nauwkeuriger werken. Dat kan doordat de chirurg via het bedieningspaneel driedimensionaal zicht heeft en er worden kleine, trillingvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten gebruikt. Hierdoor kan de chirurg veel beter manoeuvreren en dat maakt de kans kleiner dat zenuwen en bloedvaten beschadigd raken.

Voordelen robotchirurgie

De operatie die nu met de robot is uitgevoerd, is een complexe operatie waarbij de staart van de alvleesklier en de milt van de patiënt verwijderd werden vanwege een tumor. Normaal gesproken wordt de staart van de alvleesklier weggehaald met een kijkoperatie, waarbij de patiënt via kleine sneetjes in de buik en via een kijkbuis met camera wordt geopereerd. Hierbij is er altijd kans dat vanwege een complicatie moet worden omgeschakeld naar een open buikoperatie. Met de robotarm is die kans een stuk kleiner en dat heeft grote voordelen. Want met een open buikoperatie verliest de patiënt meer bloed en is het herstel langzamer. Een ander voordeel is voor de chirurg, want het opereren met de robot is ergonomisch beter en een meer ontspannen dan normaal opereren.

Levertransplantaties

De laatste jaren doet de robotchirurgie in steeds meer operatiekamers zijn intrede. Ook het UMCG wil de robot gericht gaan gebruiken om complexe (kanker)operaties aan onder andere de lever, alvleesklier, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm uit te voeren. Ook wil het UMCG de robot inzetten voor het verwijderen van een deel van de lever bij gezonde donoren, zodat dit gebruikt kan worden voor levertransplantaties bij kinderen met een ernstige leverziekte. Kortom, de operatierobot belooft veel goeds voor de toekomst.