Staat er straks een robot voor de klas? › City of Talent

Staat er straks een robot voor de klas?

Staat er straks een robot voor de klas?

Staat er straks een robot voor de klas?

De Holland Web Week Groningen is een vierdaags Online- en ICT festival in Groningen met sprekers, workshops, The Battle of The Schools, Startup050, The Gamehal van het Noorden, honderd meiden die leren programmeren, drones en nog veel meer. Stekkers om informatie je hoofd in te pompen en robots die leerlingen op de gang zetten zijn er nog niet. Maar kunstmatige intelligentie en directe toegang tot informatie zijn al wel in de meeste scholen te vinden. Zonder dat het opvalt draagt geavanceerde technologie op eindeloos veel manieren bij aan het leren in de 21e eeuw. En dan staan we nog maar aan het begin. Die innovatie is voelbaar op de Holland Web Week. Programmadirecteur Thijs Helfrich vertelt.

Wat denk jij zelf dat webtechnologie gaat veranderen in het onderwijs?

De manier van lesgeven wordt helemaal anders. Traditionele kennisoverdracht maakt plaats voor online video en andere vormen van online instructie. De docent staat minder voor de klas en wordt veel meer een coach die de studenten/leerlingen/scholieren begeleidt binnen een sterk gepersonaliseerde onderwijsomgeving. 

Welke veranderingen hebben we de afgelopen jaren al gezien?

Wij hebben zo veel veranderingen gezien dat je gerust kunt spreken van een revolutie. Een totale digitale transformatie van ons onderwijs, de gezondheidszorg, het wetenschappelijk onderzoek, onze veiligheid, de energievoorziening, de winkels, de voedselvoorziening en onze vrije tijd. En het is pas het begin.  

Voor wie is de Holland Web Week? Wie mag het evenement echt niet missen?

Natuurlijk voor iedereen, maar met name voor mensen die snappen dat de online ICT-wereld al lang niet meer het exclusieve terrein is van technici, programmeurs en nerds. Marketeers, ondernemers, studenten, onderzoekers, liefhebbers en kunstenaars komen aan hun trekken tijdens de Holland WebWeek Groninger en mogen het evenement niet missen.

Jullie hebben acht thema’s. Kun je vertellen wat de spannendste onderwerpen in die acht thema’s zijn?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind de programma’s van culture en agri fantastisch. Precisielandbouw is wat Nederland de komende jaren groot gaat maken en culture ligt mij als vormgever, muzikant en techniekliefhebber heel na aan het hart. Maar ook bij de programma’s van education, energy, commerce, health, security en niet te vergeten research gaat mijn hart sneller slaan.

Waar ben je het meest trots op in de programmering?

Op de zaterdagprogrammering. Dan hebben wij de finale van ‘the battle of the schools’ , leren 100 meiden (een record) programmeren  en kun je gamen in de Gamehal van het Noorden. Kinderen leren hoe ze mooie dingen kunnen maken voor virtual reality brillen en tijdens Taste IT kunnen ze spelen met robots en simulatoren. En dan zijn er natuurlijk nog de drones en de quiz van IT Academy Noord-Nederland. Iedereen is welkom. Toegang is gratis!