RUG krijgt nieuwe master: Mechanical Engineering › City of Talent

RUG krijgt nieuwe master: Mechanical Engineering

RUG krijgt nieuwe master: Mechanical Engineering

RUG krijgt nieuwe master: Mechanical Engineering

Er komt een nieuwe technische masteropleiding bij aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG): Mechanical Engineering. Oftewel werktuigbouwkunde. Nog even geduld, want deze start in het collegejaar 2019-2020.

“Dit is de kroon op ruim twee jaar voorbereidingswerk. We willen nu snel beginnen met de werving zodat we september volgend jaar van start kunnen met zo’n vijftig studenten”, vertelt Prof. dr. Ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC). De komst van de nieuwe opleiding is niet alleen een mooie aanvulling, het laat ook zien dat de RUG timmert aan de weg op het gebied van bèta en techniek. Groningen is namelijk de enige plek buiten de vier steden met technische universiteiten waar je een ingenieurstitel kunt halen.

Grote vraag hoogopgeleide werktuigbouwers
Het bedrijfsleven staat te springen om hoogopgeleide werktuigbouwers, dus de masteropleiding komt als geroepen. In het Noord-Nederland zijn dat grote en kleinere bedrijven, zoals Philips in Drachten, Fokker in Hoogeveen en SRON in Groningen. Zij zullen stages bieden aan de masterstudenten Mechanical Engineering. “De nieuwe opleiding is echt van en voor heel Noord-Nederland”, vertelt Scherpen. “De master legt de verbinding tussen de hoog aangeschreven onderzoeksinstituten van de RUG en hedendaagse eisen van de regionale en internationale industrie. Dit biedt onze studenten een unieke combinatie van wetenschappelijk onderzoek en de toepassingen ervan om actuele problemen op te lossen.” De opleiding heeft straks vier sporen die zodanig gekozen zijn dat ze aan de behoeftes van het bedrijfsleven aansluiten. Zo worden studenten goed voorbereid op het werkveld.

Het best bewaarde geheim van Groningen
Volgens het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist zijn de technische studies van de RUG het best bewaarde geheim van Groningen. Zo gaven ze in april dit jaar (2018) de special ‘Engineering in Groningen’ uit. Engineering in Groningen staat in deze uitgave helemaal in de spotlights. Je leest onder andere een interview met Jacquelien Scherpen, een interview met Spinozawinnaar professor Bart van Wees over zijn ‘spinnende electronen’, een artikel over een efficiëntere oplossing voor duurzame energie op zee en het verhaal van Ming Cao over ‘zijn robots’. Je kunt de special online lezen via: https://issuu.com/vbku/docs/special_engineering_in_groningen

Meer weten over de master? Check de pagina van de masteropleiding Mechanical Engineering hier: https://www.rug.nl/masters/mechanical-engineering/