Proeftuin 5Groningen maakt verbinding met de ruimte! › City of Talent

Proeftuin 5Groningen maakt verbinding met de ruimte!

Proeftuin 5Groningen maakt verbinding met de ruimte!

Proeftuin 5Groningen maakt verbinding met de ruimte!

In Groningen ligt een 5G proeftuin en die gaat nu uitbreiden. Niet zomaar nationaal of internationaal. Nee, direct een veel grotere stap verder: naar de ruimte! Hoe? Door een samenwerken met de European Space Agency (ESA). Samen gaan ze testen hoe 5G en satellietinformatie elkaar kunnen aanvullen en versterken.

Met de samenwerking van 5Groningen met de Europese ruimtevaartorganisatie kunnen een aantal pilots van 5Groningen profiteren van unieke satellietinformatie. Bedrijven uit het netwerk van ESA kunnen op hun beurt nu gebruikmaken van testmogelijkheden met 5G in Groningen. Kortom: een win-winsituatie.

Win-win

ESA en 5Groningen vullen elkaar uitstekend aan. ESA heeft als ruimtevaartorganisatie een groot Europees netwerk van bedrijven die gespecialiseerd zijn in de satellietdiensten en 5Groningen heeft de proeftuin waar ondernemers en kennisinstellingen toepassingen van 5G testen. Bovendien richten beide organisaties zich voor een groot deel op dezelfde gebieden: zorg, verkeer, energie, landbouw en leefomgeving.

Drones en schepen op zee

Waar je dan aan moet denken? Bij pilots met drones kan bijvoorbeeld satellietcommunicatie worden ingezet, zodat er altijd contact is met drones, óók daar waar de reguliere 3G- en 4G-netwerken geen bereik hebben. Of neem een pilot op zee waar met behulp van satellietpositionering en navigatie de positie van een schip exact wordt weergegeven. Ook kun je denken aan satellietobservatie. Deze geeft informatie over bijvoorbeeld weersomstandigheden en de diepte van vaarwegen.

Nieuwe kansen voor Groningen

Volgens Peter Rake, programmamanager 5Groningen, kan satellietinformatie veel meerwaarde bieden bij huidige en toekomstige pilots van 5Groningen. “Denk aan exacte locatie-bepaling (tot 10 centimeter nauwkeurig) en informatie over weersomstandigheden en bodemgesteldheid. Maar ook connectiviteit waar 5G niet beschikbaar is, zoals op open zee. Dankzij de samenwerking met ESA bouwen we ons netwerk uit met bedrijven die zijn gespecialiseerd in satellietdiensten. Dit biedt prachtige nieuwe kansen voor ondernemers uit Noord- en Midden Groningen. Daarnaast zetten we Groningen op de kaart bij grote Europese bedrijven”, aldus Rake. De samenwerking werkt twee kanten op, want bedrijven die zich bezighouden met satellietinformatie kunnen vanaf nu ook volop profiteren van 5G testmogelijkheden, zoals Internet of Things.

Rita Rinaldo van ESA is ervan overtuigd dat de samenwerking kansen vergroot op nieuwe doorbraken. “Ontwikkelaars van reguliere toepassingen krijgen hiermee de mogelijkheid om innovatieve applicaties te ontwikkelen en te testen, doordat ze gebruik kunnen maken van satelliet-informatie en 5G. Hier zullen veel toekomstige gebruikers profijt van hebben.”

Pilots en nieuwe projecten

De komende maanden kijken de organisaties welke pilots binnen 5Groningen aangevuld kunnen worden met satellietinformatie en welke bedrijven uit het ESA-netwerk hieraan gekoppeld kunnen worden. Ook nodigen de organisaties Europese bedrijven uit om ideeën voor nieuwe projecten in te dienen.

Meer lezen? Kijk op de website >>