4,5 miljoen voor onderzoek protonentherapie in Groningen › City of Talent

4,5 miljoen voor onderzoek protonentherapie in Groningen

4,5 miljoen voor onderzoek protonentherapie in Groningen

4,5 miljoen voor onderzoek protonentherapie in Groningen

Het KWF Kankerbestrijding kent maar liefst 4,5 miljoen euro toe aan nieuw onderzoek naar kanker in Groningen.  Het geld gaat naar protonentherapie, een nieuwe vorm van bestralen, die in het eerste protonencentrum van Nederland in Groningen plaatsvindt.

In het eerste protonencentrum van Nederland in het UMCG kunnen kankerpatiënten terecht voor protonentherapie. Een methode waarmee tumoren nauwkeuriger worden bestraald, vergeleken met andere methoden. Met deze nieuwe vorm van kankerbestrijding worden patiënten bestraald met positief geladen deeltjes, die de tumor gerichter bereiken dan de huidige bestralingstechnieken. En er is nog een groot voordeel: er zijn minder bijwerkingen dan met bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie.

1e patiënten succesvol bestraald

Het gloednieuwe protonencentrum opende in juni 2018 en de eerste patiënten zijn inmiddels succesvol bestraald. Toch zal de behandeling de komende jaren verder geoptimaliseerd moeten worden. En daar is de toekenning van het KWF Kankerbestrijding een welkome schenking voor. Dit is waar de financiering naartoe gaat:

Nóg beter beeld
De onderzoeksgroep van RUG-professor Versnellingsfysica bij het KVI- Centre for Advanced Radiation Technolgy Sytze Brandenburg ontvangt 2,8 miljoen euro. Zijn project richt zich op technieken om beeld gestuurd te bestralen. Met de toekenning ontwikkelt hij technieken om deze te verbeteren en wil hij individuele bestralingsplanning gaan perfectioneren.  Hopelijk levert dit inzichten op die ook bijdragen aan een beter begrip van de interactie tussen de nieuwe protonentherapie en andere behandelingen, zoals chemo- en immuuntherapie.

Gerichtere bestraling
De overige 1,7 miljoen euro gaan naar het onderzoek van professor Rob Coppes van het UMCG voor zijn onderzoek naar de effecten van protonenbestraling op verschillende biologische processen in het lichaam. Die kennis is belangrijk om de nieuwe behandeling te verbeteren. Copper richt zich eerst voornamelijk op patiënten met hersen- en hoofd-hals-kanker, omdat bij deze mensen beschadiging van gezond weefsel grote gezondheidseffecten heeft. Juist voor deze groep geldt: hoe gerichter de bestraling, hoe beter.

Niet zomaar toegekend

De financiering van het KWF zijn niet zomaar toegekend. Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel namelijk een zorgvuldig beoordelingsproces. Hierbij worden wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie van het onderzoek beoordeeld door honderden experts op het gebied van kankerbestrijding uit binnen- en buitenland. Zij geven een advies aan het KWF en op basis van alle input neemt deze een definitief besluit.

De toekenning van 4,5 miljoen euro aan Gronings onderzoek is dan ook zeker niet niets. “We blijven ons onverminderd inzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker te voorkomen, beter op te sporen en te behandelen. Dankzij onze donateurs en vrijwilligers kunnen we op deze schaal investeren in excellent kankeronderzoek”, aldus prof. dr. Fred Falkenburg, directeur KWF Kankerbestrijding.