Noord-Nederland krijgt waterstofketen op grote schaal › City of Talent

Noord-Nederland krijgt waterstofketen op grote schaal

Noord-Nederland krijgt waterstofketen op grote schaal

Noord-Nederland krijgt waterstofketen op grote schaal

Het duurde twee dagen, er waren 70 sprekers en 300 energiemensen. Al met al was het Wind meets Gas symposium op 18 en 19 oktober in de Martinikerk in Groningen zeer geslaagd. Klap op de vuurpijl was de aankondiging van een ‘utility-scale’ waterstofketen in Noord-Nederland.

Het draaide allemaal om één speciaal thema: waterstof in de Benelux. Een flink aantal mensen van het Beneluxparlement (ja, dat bestaat!), sprekers uit de wetenschappelijke hoek, bedrijfsleven en overheden kwamen samen. Er werd vooral gepraat over wind, en dan voornamelijk grootschalige wind op zee. Veel over het al dan niet omzetten van de groene stroom uit wind in groen waterstof en een serie imposante aankondigingen van nieuwe projecten en initiatieven op het gebied van energietransitie.

Groene waterstof
Eigenlijk was iedereen het er we over eens: er is snel actie vereist. Maar de transitie naar een koolstofneutraal energiesysteem gaat ook veel geld kosten. En over wie dat gaat betalen, wat de wetgeving gaat worden en of blauwe waterstof een goede tussenweg is op weg naar groene waterstof, waren de meningen verdeeld.

Noord-Nederland krijgt waterstofketen
Natuurlijk was er alle ruimte om te netwerken, maar er waren ook aankondigingen. Waarvan dit misschien wel de meest spectaculaire: Engie en NV Nederlandse Gasunie spreken af om stapsgewijs een hele ‘utility-scale’ waterstofketen op te bouwen in Noord Nederland. Oftewel, een 100 Megawatt electrolyser systeem, dat aan het begin van he volgende decennium gerealiseerd gaat worden.  Via elektrolyse kan ‘groene waterstof’ worden gemaakt uit duurzame windenergie. En dat is belangrijk om industriele processen te verduurzamen en om energiesystemen met steeds meer duurzame bronnen te ondersteunen. Het plan is om de waterstofketen richting 2030 stapsgewijs uit te bouwen op grote schaal.

Meer weten over dit symposium? Kijk dan op www.windmeetsgas.com.