Looptest als voorspeller voor dementie | City of Talent

Looptest als voorspeller voor dementie

Looptest als voorspeller voor dementie

Looptest als voorspeller voor dementie

Een looptest kan mogelijk al laten zien of iemand lijdt aan een beginnende vorm van dementie of andere cognitieve problemen. Dit concludeert bewegingswetenschapper Lisette Kikkert van het UMCG in haar proefschrift.

Oud worden, dat willen we eigenlijk allemaal wel. Maar dan natuurlijk wél het liefst zo gezond mogelijk. Hoe mooi zou het zijn als ouderdomsziekten als dementie al in een zo’n vroeg stadium herkent kunnen worden, dat een behandeling al heel tijdig kan worden ingezet? En zo het ziekteproces vertraagt. Bij zo’n test naar dementie verwacht je misschien cognitieve tests, voor bijvoorbeeld het geheugen. Maar er blijkt een andere mogelijke voorspeller; namelijk hoe iemand loopt. Met een simpele test kan mogelijk voorspeld worden of iemand een vroege vorm van dementie heeft, laat UMCG-onderzoeker Lisette Kikkert in haar onderzoek zien.

Vroege diagnose van groot belang

Als in een vroeg stadium dementie kan worden herkend of zelfs worden voorspeld, kan er op die manier al snel begonnen worden met een behandeling om de dementie zoveel mogelijk af te remmen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er een duidelijk verband is tussen iemands looppatroon en het cognitief functioneren. Kikkert wilde weten of lopen een indicator of zelfs voorspeller kan zijn van dat de hersenen achteruit gaan bij ouderen.

Lopen als voorspeller

In haar onderzoek bekeek Kikkert loopvariabelen uit 3D-acceleraties van de onderrug die geregisterd werden met een iPod Touch 4G. Dit deed ze bij kwetsbare oudere in het MC Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam. Ze keek niet alleen naar loopsnelheid, maar ook naar subtiele, specifieke loopvariabelen. Nu blijkt dat een cognitieve achteruitgang bij kwetsbare ouderen waarschijnlijk te herkennen is aan een voorspelbaar looppatroon. Deze is namelijk minder complex.

Looptest

Volgens Kikkert kon dit wel eens een screening zijn die veel kan toevoegen. De uitgebreide analyse van het looppatroon is voor de patiënt namelijk niet belastend en is vergeleken met screening via apparatuur relatief goedkoop. Toch moeten clinici er volgens Kikkert wel rekening mee houden dat een oudere patiënt vaak meerdere cognitieve en motorische stoornissen tegelijk heeft en dus is alleen een looptest is niet voldoende om een goede diagnose te kunnen stellen. Vooral omdat chronische condities vaak interacteren met het lopen. Daarom adviseert Kikkert een combinatie van meerdere onderzoeken en screeningsmethoden, zoals testen voor cognitief en motorisch functioneren.

Nieuwsgierig geworden? Het hele proefschrift van dit onderzoek lees je hier>>