Kun je wegfietsen van een hartaanval? › City of Talent

Kun je wegfietsen van een hartaanval?

Kun je wegfietsen van een hartaanval?

Kun je wegfietsen van een hartaanval?

Dagelijks sterven er ruim 100 mensen aan een hart- of vaatziekte. 25% daarvan is jonger dan 75 jaar. Prof. dr. Isabelle van Gelder en Prof. Dr. Pim van der Harst (beide cardioloog in het UMCG) vertellen hoe het tij gekeerd kan worden op deze Dress Red Day.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Het wordt vaak gezien als iets dat alleen oudere mensen treft, maar ook jonge mensen kampen in toenemende mate met hart- en vaatziekten. Gelukkig is het relatief eenvoudig om je kansen te verbeteren.

“Het is heel belangrijk om genoeg te bewegen. Vaak denken mensen dan aan sporten, maar de trap nemen in plaats van de lift, maakt ook al een groot verschil” zegt van der Harst. “En niet roken natuurlijk”.

Isabelle van Gelder vult aan “Hier in Groningen kunnen we buiten de stad wonen en toch op de fiets naar het werk, zodat we de aanbevolen dagelijkse 30 minuten bewegen automatisch in ons ritme meenemen. Veel makkelijker kan het niet. Als je op 10 kilometer afstand van je werk woont, kom je eenvoudig aan het half uur inspanning dat je dagelijks nodig hebt. Dat houdt niet alleen je lijf, maar ook je geest fit.”

Levensbelang

Vergeleken met bijvoorbeeld kanker hoor je minder vaak over hart- en vaatziekten. Volgens van der Harst heeft dat te maken met het imago. “Mensen denken toch vaak aan oude mensen als je het hebt over een hartaanval, terwijl het beeld bij borstkanker is dat het jonge vrouwen overkomt”. Dat zorgt er ook voor dat het lastiger is om (jonge) mensen duidelijk te maken dat genoeg bewegen en gezond eten echt van levensbelang kan zijn.

Dress Red Day

Op 29 september is het Dress Red Day. De Nederlandse hartstichting roept mensen op om rood te dragen om hiermee aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten.

Meer informatie vind je op:

https://www.facebook.com/dressredday
https://www.hartstichting.nl/doe-mee/dress-red-day