Jeroen van den Berg over het Center of Expertise Energy en EnTranCe › City of Talent

Jeroen van den Berg over het Center of Expertise Energy en EnTranCe

Jeroen van den Berg over het Center of Expertise Energy en EnTranCe

Jeroen van den Berg over het Center of Expertise Energy en EnTranCe

Ik ben Jeroen van den Berg en werk als manager van het Center of Expertise Energy van de Hanzehogeschool en EnTranCe. De proeftuin voor de energietransitie. De klimaat- en milieu-uitdagingen waar we voor staan, vragen om een innovatieve aanpak. EnTranCe is een omgeving waar onderzoekers, studenten en bedrijfsleven samen toegepast onderzoek doen voor de energievoorziening van morgen.

Energie is booming in het Noorden

Ik werkte in de energiesector in het westen. Zat vaak in de file en een relatief duur maar kleine woning. Een klassiek scenario. De wens naar meer rust en ruimte in combinatie met een energiesector die bijzonder actief is in het Noorden van het land, leidde tot de beslissing om te verhuizen.
Ik was van plan eerst een jaar te gaan proef-werken om te kijken of het zou bevallen. De eerste drie maanden pendelde ik op en neer. Toen we een mooi huis vonden waar ik met mijn vrouw en dochter kon verblijven zijn we verhuisd. Geloof het of niet, na dat eerste jaar zijn we helemaal vergeten te evalueren. Zo goed beviel het hier. Dat is nu vier jaar geleden.

Mijn eerste baan in het noorden was bij Enexis. De vacature bij de Hanzehogschool Groningen sprak me dermate aan dat ik ben overgestapt. Ik ben er begonnen bij het Kenniscentrum Energie waar ik samen werkte met lectoren, docent onderzoekers en studenten. Vanaf dag één is dat bijzonder inspirerend geweest. Omgeven door talenten: promovendi, studenten, onderzoekers.

Hoog bezoek

Inmiddels pakt de proeftuin krantenkoppen. Bijna wekelijks wordt EnTranCe bezocht door allerlei mensen waaronder het management van Gazprom, een minister uit Mozambique, koning Willem-Alexander, ze zagen allemaal de unieke aanpak van dichtbij.

Die aandacht is natuurlijk mooi. Wij hebben hier een unieke propositie, doordat we niet kijken naar gas, waterstof, zonne-energie of een andere vorm, maar juist naar de combinatie. Hoe kunnen we een ideale energiemix samenstellen? Wat kunnen we slim combineren. Welke oplossing is het aantrekkelijkst als je alle variabelen meeneemt.

De proeftuin is een unieke omgeving voor bedrijven, studenten en onderzoekers om samen innovatieve oplossingen te vinden. Je vindt hier ook mensen van concurrerende bedrijven die samen onderzoek doen om te kijken hoe ze gezamelijk verder kunnen.”

Vernieuwing

Wie verwacht dat er een glimmend nieuw stukje moderne architectuur is neergezet om de proeftuin te behuizen heeft het mis. Het is low profile hier. Je zou kunnen denken: in wat voor bouwkeet ben ik nu beland? Het geld zit in het onderzoek, niet in een duur gebouw. We zitten hier ver onder de gemiddelde leeftijd van de Hanzehogeschool Groningen en bovendien ziet de proeftuin er elke twee weken weer totaal anders uit. Nieuwe experimenten, nieuwe mensen. Het is moeilijk voor te stellen hoe dynamisch deze omgeving is. Dat is ook het mooie van deze plek; er is nog ruimte om iets nieuws te bouwen. Daar hoef je niet eerst iets voor af te breken.

Topsector Energie

Waar we echt trots op zijn is onze prestatie voor een innovatiecontract (een type subsidie) in de Topsector Energie. De eerste call waarin wij meededen werden we meteen als hoogste gerankt. Ons voorstel voor smart grids (I-Balance) werd ingeschat boven inzendingen van al decennialang opererende Technische Universiteiten. Dat voelde bijzonder goed en bewijst dat we op de goede weg zitten met deze proeftuin.