Je wilt op Valentijnsdag graag verkering hebben? › City of Talent

Je wilt op Valentijnsdag graag verkering hebben?

Je wilt op Valentijnsdag graag verkering hebben?

Je wilt op Valentijnsdag graag verkering hebben?

Prof. Gert ter Horst kreeg niet zomaar de bijnaam “Dr. Love” en staat je graag terzijde. Maar voordat je je in een nieuwe relatie stort, moet je misschien eerst even weten wat verliefdheid eigenlijk is. 

“Verliefdheid kenmerkt zich door “de roze bril”. Daarmee bedoelen we dat je opeens niet meer waarneemt dat iemand eigenlijk lelijk is bijvoorbeeld. Maar dat je gedurende een periode alleen focust op wat je mooi en aantrekkelijk vindt in de andere persoon. Als je je daar geen voorstelling van kunt maken, moet je de film ‘Shallow Hal’ eens zien. De hoofdpersoon ziet een prachtige vrouw, waar jij als kijker een schoolvoorbeeld van obesitas te zien krijgt. 

Denk overigens niet te snel dat je verliefd bent! Het kan ook de opluchting zijn dat je niet meer alleen bent. Of de spanning van een nieuwe relatie.  Het lijkt er gelukkig wel op dat de uitdrukking “er is geen potje zo scheef of er past wel een dekseltje op” waar is. Verliefdheid kom je overal tegen, bij de meest uiteenlopende mensen. Ook in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg bijvoorbeeld komt verliefdheid voor. 

Wil je heel graag een relatie, dan is er een eenvoudig recept: Goed zoeken! Zo veel mogelijk “confrontaties” aangaan met verschillende mensen.”Professor ter Horst studeerde en promoveerde in Groningen. Na een kort uitstapje bij een farmaceutisch bedrijf in het zuiden kwam hij terug om onderzoek te doen in het AZG (nu UMCG) en woonde 30 jaar in Groningen. “Alles is hier op fietsafstand en wonen is niet duur. Buitenlandse gasten neem ik vaak mee voor een rondje door de binnenstad; De Prinsentuin, het Martinikerkhof en natuurlijk een rondleiding door het UMCG”.  

Ter Horst werkt op het neuro-imaging center en ontdekte daar veel over liefde, maar ook over liefdesverdriet. Wie denkt dat verliefd zijn alleen maar leuk is, moet nog even doorlezen, want er zijn wat valkuilen bekend. “In onze onderzoeken is gebleken dat alle stress gerelateerde hormonen in waarde omhoog schieten. Je bent alerter dan normaal. Als gevolg zien we ook raar gedrag bij mensen die verliefd zijn. Jaloezie is een bekend fenomeen, maar soms gaat het nog verder en komt er gedrag als stalking voor. “Daar heb jij natuurlijk geen last van. Maar mocht je het scheve dekseltje vinden dat bij je past, een enorme roze bril op krijgen, hoe lang kun je dan verwachten dat je relatie gaat duren?

“De 4 year itch is een bekende en breed geaccepteerde theorie, die suggereert dat je veel mensen na 4 jaar jeuk krijgen van hun relatie. Dan is in veel gevallen de spanningsboog voorbij. In de populaire cultuur wordt vaak over de 7 year itch gesproken. Maar daar is pas sprake van als er kinderen in de relatie zijn.” Mocht je nou toch heel graag bij je partner blijven, kun je dan voorkomen dat je verliefd wordt op een ander? “Ik ben bang van niet. Je kunt zelfs verliefd worden op alleen een stem. Of een geur. Verliefdheid is veel meer dan zien. Als je nieuwe mensen blijft ontmoeten, is er altijd de kans dat je verliefd wordt.”