Hoe kun jij wetenschappelijk verantwoord flirten? › City of Talent

Hoe kun jij wetenschappelijk verantwoord flirten?

Hoe kun jij wetenschappelijk verantwoord flirten?

Hoe kun jij wetenschappelijk verantwoord flirten?

Seksuoloog Harry van de Wiel legt uit. Je stapt in de trein en wil wel even flink indruk maken. Maar hoe doe je dat? Het antwoord komt uit Groningen. Psycholoog en seksuoloog professor Harry van de Wiel helpt je uit de brand. Hoe geëmancipeerd je ook wilt zijn, flirten komt neer op hele basale principes. Zowel vrouw als man zoeken het best beschikbare genetische materiaal voor hun nageslacht. Het zal je dan ook verbazen welke technieken je in kunt zetten.

Mannen vs. vrouwen

“Vrouwen hebben het makkelijk als het om flirten gaat omdat ze een schaars bezit hebben: hun eicellen. Dat zorgt er voor dat vrouwen voorzichtiger zijn als het om partnerkeuze gaat. De mannetjes moeten daardoor extra hun best doen. Zowel in de dieren- als mensenwereld doen ze dat volgens het Handicap Principle; met overbodige accessoires. Een pauw is gehandicapt als vogel door zijn enorme staart, maar blijkbaar kan hij zich dat permitteren. Hij kan overleven én ook nog eens met zo’n glorieuze staart rondwandelen. Dat maakt hem aantrekkelijk.

Voor een mens geldt hetzelfde: een Ferrari of een Rolex is een overbodig exces. Maar ook een vaardigheid beheersen die je strikt genomen niet nodig heb. Dansen, kaarttrucjes, op je handen lopen. Dat maakt een man (in de juiste situatie) aantrekkelijk. Per subcultuur worden dergelijke symbolen anders gewaardeerd. Door de geschiedenis heen veranderen statussymbolen ook. Nu staat een gebruinde huid voor iemand die zich een vakantie kan veroorloven. Vroeger stond het voor iemand die buiten moest werken. Maar het principe blijft gelijk: laat zien wat je je kunt permitteren aan overbodig bezit of vaardigheden. Aan onzin.”

Je kunt al flirten

“Het goede nieuws voor wie wil flirten is dat je het al lang kunt. Als baby liet je je ouders de gekste dingen doen voor een glimlachje. Met je grote ogen maakte je ze stapelgek op je. In je puberteit leerde je van je omgeving wat er nodig was om aantrekkelijk gevonden te worden. Het is dus een kwestie van verfijnen.”

Spring eruit, maar maak het niet te gek

“Om te flirten moet je eerst gezien worden. Dat doe je als man niet door een knaloranje pak aan te trekken. Probeer een outfit die goed past, niet te opvallend is en kies een enkel detail dat aandacht vraagt”. 

3 tips voor mannen

 1. “How YOU doin’?”
  Joey uit Friends is geen slecht voorbeeld. Zijn pick-up line was een simpele “How YOU doin’?”. Volgens Professor van de Wiel straalt Joey zelfverzekerheid uit, door voor iemand te gaan staan en tederheid, doordat de vraag gericht is op de ontvanger. In tegenstelling tot “ken ik jou niet ergens van?”. Die gaat over de zender.
 2. Kies de juiste statussymbolen
  De status die je uitstraalt is belangrijk. Bedenk wel goed wie je doelgroep is. Een hoogopgeleide vrouw is eerder onder de indruk van een moeilijk boek dat je leest, een feestende twintiger kan een zonnebril op een winterse dag wellicht waarderen.
 3. Leer een trucje
  Geloof het of niet, maar vrouwen zijn dol op mannen die iets overbodigs kunnen. Prachtig schilderen, een kaart uit je mouw toveren of je geboortedatum raden met drie vragen. Kies iets uit dat praktisch en passend is voor in de trein. Gezichtsverlies is dodelijk: dus oefen veel thuis.

1 tip voor vrouwen

 1. Ga niet in een lege coupé zitten
  Wil je flirten als vrouw? Je hoeft alleen maar rond te kijken. Een symmetrisch gezicht, een zandloperfiguur en mooi gezond haar helpen, maar de schaarste van eicellen zorgt dat je biologisch een enorm voordeel hebt ten opzichte van die stuntelende mannen. Gun ze een glimlach en je kunt er een strikje om doen.