Hoe je darmbacteriën jouw risico op hart- en vaatziekten bepalen › City of Talent

Hoe je darmbacteriën jouw risico op hart- en vaatziekten bepalen

Hoe je darmbacteriën jouw risico op hart- en vaatziekten bepalen

Hoe je darmbacteriën jouw risico op hart- en vaatziekten bepalen

Een nieuw onderzoek van het UMCG laat voor het eerst zien dat een wisselwerking tussen genen en darmbacteriën belangrijk is voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Tot nu toe waren de oorzaken van deze ziekten nog onduidelijk. De ontdekking kan veel betekenen voor de toekomst.

Bij hart- en vaatziekten denk je aan je hart en je bloedvaten. En dan denk je niet gelijk aan je darmen. Toch spelen die een grote rol, blijkt uit een nieuw onderzoek. Hart- en vaatziekten komen veel voor en het is een complexere ziekte dan je in eerste instantie denkt. Het raakt namelijk je hele lichaam en je genen, je darmbacteriën en factoren uit je leefomgeving zijn belangrijk voor het ontstaan ervan. Daarom is het ook lastig om de exacte oorzaak aan te wijzen. Terwijl dat juist heel belangrijk voor een betere preventie en behandeling. Daarom keken onderzoekers van het UMCG naar bepaalde eiwitten in de bloedbaan om op die manier de effecten in het hele lichaam te onderzoeken. Het onderzoek werd gefinancierd door de Hartstichting.

92 eiwitten

De onderzoekers bekeken 92 verschillende eiwitten waarvan is aangetoond dat ze een rol spelen bij hart- en vaatziekten. Van ruim 1200 deelnemers aan het LifeLines Deep bevolkingsonderzoek werden de concentraties van deze eiwitten in het bloed gemeten. Het mooie is dat via deze database gedetailleerde genetische informatie beschikbaar is. Plus medische informatie en biologische monsters zoals ontlasting en bloed. Die genetische informatie gebruikten de onderzoekers om te kijken wat precies bepaalt hoeveel er gemaakt wordt van de 92 eiwitten. En via DNA-analyse konden ze achterhalen welke bacteriën in de darmen zaten. En het mooie: hiermee konden de onderzoekers bepalen welke invloed de genen én de darmbacteriën hadden op de gehaltes van die 92 eiwitten.

Kettingreactie

Het belangrijkste resultaat? Dat er voor het eerst een bewijs is gevonden dat de wisselwerking tussen iemand genen en darmbacteriën invloed heeft op de hoeveelheid eiwitten in iemands bloed. Eén voorbeeld is een eiwit die bepaalt hoe sterk cellen aan de binnenkant van de darm aan elkaar vast zitten. Dit eiwit bepaalt de doorlaatbaarheid van de darmwand en zo de gevoeligheid voor het ontstaan van ontstekingen. En dat is weer een belangrijke factor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Een kettingreactie eigenlijk. Die wisselwerking had vooral effect op eiwitten die belangrijk zijn voor de dunne darm, het zenuwstelsel en de verwerking van vetten. Dit laat zien dat darmbacteriën via verschillende wegen  een rol spelen bij het risico op hart- en vaatziekten.

Toekomst: behandeling op maat

Wat het nut is van de resultaten van dit onderzoek? Die kunnen nogal wat betekenen voor de toekomst. Namelijk in effectieve preventie en behandelingen. Uiteindelijk kan het leiden tot een aanpak die helemaal per persoon op maat is, afgestemd op de wisselwerking van iemands genetische gevoeligheid en darmbacteriën. Ook levert het onderzoek aanwijzingen voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. “Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om te kijken of stofjes die bacteriën maken een effect hebben op het eiwit Ep-CAM, dat ook een rol speelt bij darmontstekingen en kanker”, vertelt hoofdonderzoeker Jingyuan Fu. En het is misschien mogelijk om de bacteriesoorten in de darm aan te passen. “Je kunt ten slotte niet je genen veranderen, maar wel de bacteriën in je darm.”