Het is nooit te laat om te leren › City of Talent

Het is nooit te laat om te leren

Het is nooit te laat om te leren

Het is nooit te laat om te leren

Wat het effect is van leren op de mentale gezondheid van 65-plussers? Daar willen RUG- en UMCG-onderzoekers met een nieuw onderzoek achter komen. Zo willen ze weten wat het leren van iets nieuws voor invloed heeft op iemand denkvermogen, stemming en hersenfunctie. Er worden nog deelnemers gezocht!

Een cursus digitale fotografie op je 66e, het kan maar zo dat dit een positieve invloed heeft op je hersens. Of misschien wil je wat anders nieuws leren. Een instrument bespelen bijvoorbeeld, of een cursus schilderen volgen. Eerder onderzoek wijst erop dat als we op latere leeftijd nog actief zijn, dat dit een positieve invloed kan hebben op ons denkvermogen, stemming en hersenfunctie. Het volgen van een cursus digitale fotografie, puzzelen en het doen van hersenspelletjes op de computer lijken bewezen een positieve invloed te hebben. Het spreken van meerdere talen, het bespelen van een instrument en kunstzinnigheid werken zelfs beschermend tegen dementie en cognitieve stoornissen. De vraag is of iets nieuws leren ook een positief effect heeft.

Nieuw onderzoek

We worden steeds ouder, maar niet iedereen bereikt een hoge leeftijd zonder klachten. Hoe vaak hoor je niet dat een ouder iemand vergeetachtig wordt? Deze geheugenklachten kunnen een risicofactor zijn voor toekomstige achteruitgang in denkvermogen en stemmingsklachten zijn. Niet leuk, maar er is ook goed nieuws: door actief te blijven of iets nieuws te doen, kunnen we onze hersenen positief beïnvloeden. In de nieuwe studie ‘Leren om langer cognitief gezond te blijven’, gaan UMCG- en RUG- onderzoekers dit verder onderzoeken.

Deelnemers gezocht

Neuropsycholoog Marie-José van Tol van het UMCG, taalkundige Merel Keijzer (Faculteit der Letteren), en psycholoog Saskia Nijmeijer (UMCG/Rijksuniversiteit Groningen) willen weten wat er verandert in de hersenen van ouderen als ze een muziekinstrument spelen, een nieuwe taal leren of verschillende creatieve vaardigheden. En ze zoeken nog deelnemers tussen de 65 en 80 jaar oud die geheugenklachten ervaren sinds ongeveer de afgelopen 5 jaar, maar wat nog niet bevestigd is door een specialist. Én die wat nieuws willen leren, want daar draait het allemaal om. Mooie bijkomstigheid: het kan maar zo dat je naast het leren er qua hersenfunctie op vooruit gaat.

Gratis cursus gitaar, Engels of creatief

Deelnemers ondergaan een voormeting via een vragenlijst, computertaken en metingen van de hersenactiviteit. Daarna mogen deelnemers een (gratis) cursus volgen: een muziekcursus gitaar, een Engelse taalcursus of creatieve workshop. Deze duren drie maanden en vinden voor een groot deel thuis achter de computer plaats. Hierna kan de deelnemer kiezen om de cursus voor nog eens drie maanden (wederom gratis) te vervolgen. Zes maanden nadat de deelnemer is gestopt met de cursus is er een laatste meting met een interview, vragenlijsten en taken.