Het is echt waar: sporten maakt lui › City of Talent

Het is echt waar: sporten maakt lui

Het is echt waar: sporten maakt lui

Het is echt waar: sporten maakt lui

Sporten is gezond en als je af wilt vallen, moet je minder eten. Dat weten we allemaal. Toch zit er een addertje onder het gras en is er iets wat nog veel belangrijker is volgens hoogleraar Anton Scheurink. En dat is: onbewust bewegen. Wie gezond wil zijn, kan het beste vaker de fiets of trap pakken.

Gezonder leven en meer bewegen? Dan ga je natuurlijk minder eten en meer sporten. Klaar is Kees. Maar zo simpel is het niet volgens hoogleraar neuro-endocrinologie Anton Scheurink van de Rijksuniversiteit Groningen. Of eigenlijk is het juist veel simpeler: we moeten gewoon wat meer bewegen. Thuis en op het werk. Hoe? Neem wat vaker de trap of pak de fiets. Dit onbewust bewegen noemen wetenschappers NEAT; ‘ on-exercise activity thermogenesis’.

Onze ‘innerlijke oermens’ is lui

Scheurink doet al jaren onderzoek naar thema’s als verslaving, gezondheid, hersenen en voeding. Vooral de wisselwerking tussen de hersenen en andere systemen staan centraal in zijn onderzoek. “Er zijn diverse stoffen die onze hersenen precies vertellen wat we allemaal binnen krijgen en hoeveel. Daar reageren de hersenen weer op. Je kunt bijvoorbeeld wel minder gaan eten, maar dan ga je ook váker eten. Dat soort regulaties vindt constant plaats”, vertelt Scheurink. Waarom dat zo werkt? Daarvoor is de basis gelegd in de prehistorie bij onze voorouders. Voedsel was schaars en dus waren we zuinig op vet. Zo zorgen onze systemen er vandaag de dag nog steeds voor dat veel eten of ongezond eten lekker is en dat we inactief zijn als er voedsel is. In de prehistorie was dat lonend, dan verbrandde je geen kostbare vetten. Het probleem is dat we nu meer dan voldoende voedsel hebben en onze systemen ons dus eigenlijk tegenwerken en we snel te dik worden.

Waarom sporten lui maakt

“We hebben ons altijd gefocust op ‘letten op wat je eet’, maar eigenlijk is het grootste probleem voor mensen dat ze te weinig bewegen”, aldus Scheurink. Meer sporten dus? Dat helpt wel wat, maar is volgens Scheurink zeker niet helemaal de oplossing. “Sporten maakt lui. Dat is een soort tegenstrijdigheid, want alle extra beweging is mooi meegenomen. Maar onze hersenen bemoeien zich met de hoeveelheid beweging die je maakt. Als je dus veel gaat sporten, wordt dat geregistreerd en onbewust ga je daar tegen compenseren.” Scheurink’s boodschap is dan ook niet om niet te sporten. Maar hij benadrukt dat je ondanks de sportactiviteit vooral ook blijft letten op hoeveel je onbewust beweegt.  De NEAT dus.

Activiteit is belangrijker dan slank zijn

Scheurink trekt zijn stelling nog wat verder door, want activiteit is volgens hem zelfs belangrijker dan slank zijn. “Onze inactiviteit is schrijnend! Bij inactiviteit nemen je insulinegehalte en het slechte buikvet al vrij snel toe, terwijl je gewicht nog wel laag kan zijn.” Wat daarvoor de oplossing is? In je dagelijks leven meer bewegen. En je hiervan bewust worden, helpt daar volgens de hoogleraar heel erg bij. Een activiteitmeter is handig, want die registreert wat je doet en zo kun je doelen stellen voor jezelf. Rest nog één ding: stug volhouden! Dan heb je volgens Scheurink gigantische winst.