Groningse start-up CC Diagnostics krijgt investering van Carduso Capital › City of Talent

Groningse start-up CC Diagnostics krijgt investering van Carduso Capital

Groningse start-up CC Diagnostics krijgt investering van Carduso Capital

Groningse start-up CC Diagnostics krijgt investering van Carduso Capital

CC Diagnostics, komt het je bekend voor? Dat kan! Deze start-up was namelijk finalist van de Young Business Award 2017 met hun technologie om een verhoogd risico op baarmoederhalskanker aan te tonen. We schreven er vorig jaar over in dit artikel . Nu investeert Carduso Capital in de Groningse onderneming.

Ze startten in 2017 als drie RUG-studenten met als droom om een betere en betrouwbaardere screening op baarmoederhalskanker op de markt te brengen. De basis is een wereldwijd gepatenteerde test die  is ontwikkeld in het UMCG. De test meet en interpreteert unieke DNA-afwijkingen die geassocieerd zijn met de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Inmiddels is start-up een jaar verder, stonden ze in de finale van de Young Business Award en krijgen ze nu een investering van Carduso Capital, een investeringsfonds in Groningen, waarmee ze de test sneller op de markt kunnen brengen.*

Test betrouwbaarder
De nieuwe test heeft een groot voordeel. Want op basis van de screeningsmethode die vrouwen in Nederland nu ondergaan, krijgt ruim 5000 vrouwen per jaar onterecht de indicatie dat er mogelijk sprake is van baarmoederhalskanker. En dat is heel vervelend en zorgt voor onnodige zorgen en stress. De nieuwe methode vermindert dit percentage met 33% en verlaagt ook nog eens het aantal gemiste kankergevallen. Dat is goed nieuws voor alle vrouwen die de test ondergaan, maar volgens inmiddels medisch directeur van CC Diagnostics Nutte van Belzen brengt het ook een besparing in Europa van minstens 360 miljoen euro.

In 2022 beschikbaar
“Met de investering CC-Diagnostics wordt een baanbrekende technologie vanuit het UMCG naar de markt gebracht. En met het feit dat daarmee zowel de kwaliteit van de zorg een impuls krijgt, alsook een bijdrage kan worden geleverd aan het terugdringen van onnodige zorgkosten, past CC Diagnostics perfect in de doelstellingen van Carduso Capital”, vertelt Frits Kok namens het investeringsfonds. Na een uitgebreide testfase kan de test nu in de laatste ontwikkelingsfase worden gebracht en het plan is dat de test in 2022 beschikbaar is voor artsen en patiënten in Nederland en Europa.

Potentiele ‘parel’
De provincie Groningen neemt deel in Carduso Capital vanuit het Investeringsfonds Groningen (IFG). Gedeputeerde Patrick Brouns : “Binnen de kennisinstellingen zijn potentiële pareltjes aanwezig. CC Diagnostics is er zo één. Door het financieren van CC Diagnostics faciliteren we een start up en stimuleren we het tot waarde brengen van kennis en het ontstaan van nieuwe werkgelegenheid in de regio.”

Carduso Capital is een investeringsfonds gevestigd in Groningen dat participeert in innovatieve technologiebedrijven met sterke technologische connecties met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en kennisinstellingen binnen haar netwerk. Carduso Capital ondersteunt initiatieven binnen de thema’s Life Sciences Energie en Duurzaamheid op basis samenwerking van lange termijn. Naast financiering biedt Carduso Capital ook managementondersteuning en de mogelijkheid tot het gebruik van een breed internationaal netwerk. Deelnemers in Carduso zijn: EIF, Investeringsfonds Groningen, NOM, De Friesland Participaties en RUG/UMCG.