Dit apparaatje meet jóuw kans op diabetes, hartziekten en overlijden › City of Talent

Dit apparaatje meet jóuw kans op diabetes, hartziekten en overlijden

Dit apparaatje meet jóuw kans op diabetes, hartziekten en overlijden

Dit apparaatje meet jóuw kans op diabetes, hartziekten en overlijden

Wil je weten wat jouw kans op het krijgen van diabetes type 2, hart- en vaatziekten of zelfs overlijden is? Dat kan nu heel simpel met een apparaatje op je onderarm. Die voorspelt de kans op deze ziektes. Dat blijkt uit onderzoek onder 73.000 deelnemers van Lifelines.

Je voelt je kiplekker, dus niets aan de hand. Toch kun je -zonder dat je het weet- een groter risico hebben op het ontwikkelen van ziektes als diabetes type 2. Hoe eerder je dat weet, hoe eerder je er wat aan kunt doen. En dat willen we natuurlijk allemaal. Alleen: hoe kom je erachter? Heel simpel! Met een nieuw meetapparaatje, de AGE-reader, ontwikkeld door onderzoekers van het UMCG. Je legt het op je onderarm en tien seconden later ‘weet’ het je uitslag.

In 10 sec gepiept

De AGE-reader is zo groot als een baksteen en leg je op je onderarm. Wat het precies doet? Eigenlijk heel simpel: het werkt via de weerkaatsing van licht door de huid. Oftewel, autofluorescentie. Uit eerder onderzoek bleek dat patiënten met diabetes type 2 een hoger niveau van bepaalde chemicaliën hebben, de versuikeringsproducten (AGE's). Sommige AGE’s geven autofluorescentie in de huid, en dat is zichtbaar bij patiënten. Het licht van de AGE-reader schijnt op de arm en de huid van de arm weerkaatst het licht in een andere golflente. Door die golflengte te meten, is te zien of de autofluorescentie is verhoogd. En voilà: of je een hoger risico op diabetes type 2 hebt. Deze meting is in slechts tien seconden gepiept.

Goede voorspeller

Om het nieuwe apparaatje te testen, onderzochten onderzoekers van het UMCG onder leiding van hoogleraar Endocrinologie Bruce Wolffenbuttel de gegevens van 72.880 personen uit de biobank Lifelines. Van de meeste personen was ook de autofluorescentie gemeten. De onderzoekers bekeken na vier jaar of de reader een goede voorspeller is geweest. Wat bleek? In de tweede onderzoeksronde, vier jaar later, had 1,4% diabetes ontwikkeld, 1,7% hart- en vaatziekten en 1,3% (928 personen) was overleden. De gegevens van de autofluorescentie-meting van vier jaar eerder bleek hiervoor een goede voorspeller.

Wolffenbuttel: “De voorspellende waarde was onafhankelijk van verschillende traditionele risicofactoren, zoals overgewicht, metabool syndroom en verhoogde glucosespiegels. Dat betekent dat ook bij mensen die gezond lijken (zonder overgewicht en andere risicofactoren), autofluorescentie een belangrijke voorspeller is van toekomstige ziekte en overlijden.”

Gezonde toekomst

De nieuwe bevindingen beloven veel goeds. Het apparaatje is makkelijk te bedienen, snel en kan door iedereen gebruikt worden. Van dokter tot patiënt. En het mooie is: wie weet dat zijn/haar risico verhoogd is, kan daar op tijd iets aan doen. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken, meer te bewegen of gezonder te eten. Met het wetenschappelijke onderzoek wil het UMCG meer gezonde jaren voor iedereen. Met de AGE-reader is er weer een mooie, nieuwe stap gezet.

De AGE-reader is ontwikkeld door onderzoekers van het UMCG en wordt op de markt gebracht door Diagnoptics.