Deze revolutionaire app voorspelt of je ziek wordt › City of Talent

Deze revolutionaire app voorspelt of je ziek wordt

Deze revolutionaire app voorspelt of je ziek wordt

Deze revolutionaire app voorspelt of je ziek wordt

Het is bijna futuristisch, maar de nieuwe app van LifeLines en het UMCG kan voorspellen of de gebruiker ervan ziek wordt. Een wereldprimeur voor Groningen en een revolutionaire stap in de zorg.

Je voert alles in: van wat je eet tot hoeveel je beweegt en uit de app rolt jouw persoonlijke kans op bepaalde ziektes. Klinkt best spannend toch? De nieuwe app van het UMCG en LifeLines maakt de eerste stappen waar. Degenen die de nieuwe app -met de naam ‘IkDus’- als eerste mogen testen, zijn de deelnemers van het grote Noord-Nederlandse bevolkingsonderzoek LifeLines. IkDus wordt het eerste ‘medische paspoort’ ter wereld en is daarmee revolutionair voor de gezondheidszorg. In de app wordt je leefstijl, voeding, biomateriaal (denk aan bloed- en urinemonsters) en je erfelijke eigenschappen gedeeld met artsen en zorgverleners.

Iedereen is anders

Waarom IkDus zo revolutionair is voor de gezondheidszorg? Dat komt door het volgende: de medische wetenschap krijgt steeds meer kennis waaruit blijkt dat medicijnen en voeding per persoon een ander effect kunnen hebben. Zo zijn je darmflora, eigenschappen in je DNA en je leefstijl allemaal belangrijk en op hun beurt werken ze weer door in ziektes als hart- en vaatziekten, kanker en MS (mulitple sclerose).

Uniek in de wereld

Het is nog niet gezegd of de app daadwerkelijk voor een revolutie in de zorg zorgt; het moet eerst getest worden. Toch belooft het een succes te worden, want LifeLines heeft een grote schat aan informatie van maar liefst 167.000 deelnemers. En daarmee is dit grote bevolkingsonderzoek een voorbeeld voor de rest van de wereld. In een enorme databank zijn gegevens opgeslagen over urine, hoofdhaar, bloed, ontlasting en darmflora. Plus data over voeding, leefstijl, medicijngebruik en het hele DNA van de deelnemers. Tel daarbij op dat er gegevens beschikbaar zijn over waar de deelnemers wonen (en dus over de woonomgeving, luchtvervuiling).

Gezond ouder

Het doel van de nieuwe app? Ontdekken waarom de ene persoon gezond ouder wordt en de ander toch ziek wordt of zelfs een chronische aandoening ontwikkelt. Centraal staat daarbij de deelnemer. Die kan namelijk via IkDus op hun eigen smartphone precies zien hoe het staat met hun gezondheid en die vergelijken met andere deelnemers. Ook artsen en zorgverleners kunnen de gegevens inzien, zodat persoonlijke ‘voorspellers’, ook wel biomarkers, ontdekt kunnen worden. Op basis van iemand persoonlijke profiel kan dan een bepaalde behandeling of medicatie gekozen worden. Dat is nieuw, want nu worden die keuzes gemaakt op basis van de beste resultaten uit een groepsonderzoek van een bepaalde ziekte. Kortom; twee voordelen. Wetenschappers krijgen via de app data en er is een vertaling naar het individu.

Gebruiker bepaalt

Wie meedoet, kan wel helemaal zelf bepalen wat er met de gegevens wordt gedaan en met wie het gedeeld wordt. Wil je alleen met je huisarts dalen? Dat kan, maar je kunt er ook voor kiezen dat je apotheek en fysiotherapeut mee kunnen kijken. Als LifeLines-deelnemer bepaal je ook zelf of je de app wilt gebruiken, dat staan helemaal los van je deelname aan LifeLines.

Start

Omdat LifeLines meer dan 165.000 deelnemers heeft, wordt eerst gestart met een selecte groep. De ambitie is om daarna uit te breiden. In het begin zal de app alleen basisfuncties bevatten en dat zal in de loop van de jaren groeien.

IkDus Explanimation

IkDus Explanimation
Denk mee: 11 okt op de Grote Markt!

Meedenken over de ontwikkeling van de app? Dat kan! Wie meedoet een LifeLines én mee wil denken aan de verdere ontwikkeling van IkDus, kan op donderdag 11 oktober naar de Grote Markt komen. Van 16:00 tot 18:00 uur gaan de makers graag met je in gesprek. Let wel: plaatsen zijn beperkt. Dus meld je aan via communicatie@lifelines.nl.