De snaartheorie: Van plat, naar rond, naar 11 dimensies › City of Talent

De snaartheorie: Van plat, naar rond, naar 11 dimensies

De snaartheorie: Van plat, naar rond, naar 11 dimensies

De snaartheorie: Van plat, naar rond, naar 11 dimensies

Diederik Roest houdt zich bezig met de snaartheorie. Je weet wel: waar Shelden van the Big Bang Theory een fervent aanhanger van is. Wat Diederik en Shelden nog meer met elkaar gemeen hebben is dat ze (net als elk ander mens) geen ruimte in hun hoofd hebben om 11 dimensies voor te kunnen stellen. Toch werkt Diederik er elke dag aan. 

Het belang van wiskunde

“Dat is precies waarom de wiskunde zo belangrijk is. Als je een bepaald idee hebt, dat goed werkt op een plat vlak of in drie dimensies (waar we het nog wel voor kunnen stellen), kun je aan de hand van de wiskunde uitrekenen of het net zo goed werkt in meerdere dimensies. Wat je nodig hebt in ons vakgebied is dus een combinatie van creatieve ideëen en de wiskundige technieken om deze uit te kunnen rekenen. Ik zie de snaartheorie voor me als een prachtig wiskundig bouwwerk, met hele diepe ideëen over de natuurkunde. De uitdaging is om te kijken in hoeverre deze ideëen van toepassing zijn op onze wereld. 

Snaartheorie en Telepathie

De laatste jaren ben ik bezig met het verbinden van de snaartheorie met de kosmologie. Hiervoor moest ik echt een overstap maken en veel meer sterrenkundig onderzoek gaan doen. Ik vind het geweldig dat uit mijn onderzoek nu voorspellingen komen voor eigenschappen van het hele vroege heelal (vlak na de oerknal), die we ook nog eens kunnen meten!

Op feestjes is het lastig uit te leggen wat ik precies doe, maar aan de andere kant is er altijd een enorme belangstelling. Veel mensen weten er ook best wat van af! Maar je hebt natuurlijk ook altijd mensen die het wel reuze interessant vinden, maar ergens een afslag missen: "Ja precies, en door die extra dimensies kun je ook telepathie uitleggen, toch?"

Onvoldoende profielwerkstuk.

“Ik was niet zo'n jongetje dat alleen maar boeken van Stephen Hawking las, maar toen ik een studie moest kiezen was de keuze wel snel gemaakt. Ondanks een onvoldoende op mijn profielwerkstuk natuurkunde ben ik theoretische natuurkunde gaan doen.

Ik ben in Groningen gaan studeren vanwege de gezelligheid en de studiekeuzemogelijkheden. Na mijn studie ben ik gaan promoveren. Een geweldige manier om langer van het studentenleven te genieten. Daarna heb ik postdocs gedaan in Londen en Barcelona en nu ben ik weer terug in Groningen. 

Een typische werkdag begint met ontbijt met mijn kinderen en daarna fiets ik van Winsum naar Groningen. Ik lees mijn emails en de nieuwe preprints (wetenschappelijke artikelen die nog niet gepubliceerd zijn). Ik discussieer veel met promovendi en studenten en geef vaak een college of bereid die voor. Daarnaast reis ik veel. Voor congressen, praatjes, seminars, workshops. Een heel internationaal gebeuren. 

Na mijn tijd in Barcelona en Groningen vond ik het heerlijk om weer naar Groningen terug te komen. De stad heeft het ideale formaat. De Rijksuniversiteit Groningen biedt ook een eens een prachtige carriéremogelijkheid met het tenure track systeem, waarbij ik al op jonge leeftijd een onderzoeksgroep mocht leiden en kan doorgroeien naar hoogleraarschap. Een geweldige kans voor jong veelbelovend, wetenschappelijk talent.

Met drie kinderen is het heerlijk wonen vlak buiten Groningen. In een voormalig boerderijtje uit 1860 tegenover een kerk uit de 13e eeuw. Ik kan ’s ochtends op de fiets 15 kilometer naar mijn werk. Via de prachtige route van het Pieterpad. Geen stoplichten en gemiddeld anderhalve auto. Het is heerlijk om het abstracte en internationale van mijn werk af te wisselen met een fietstocht dwars door de weilanden.”