De 4 tofste Groningse bedrijven op het snijvlak van tech, muziek en festival-innovatie › City of Talent

De 4 tofste Groningse bedrijven op het snijvlak van tech, muziek en festival-innovatie

De 4 tofste Groningse bedrijven op het snijvlak van tech, muziek en festival-innovatie

De 4 tofste Groningse bedrijven op het snijvlak van tech, muziek en festival-innovatie

Deze week barst Eurosonic/Noorderslag weer los en staat de stad weer volledig in het teken van muziek. Maar het zijn niet alleen de bands die Groningen de muziek-hoofdstad van Europa maken. Ook op het gebied van technologie en innovatie dragen deze vier Groningse bedrijven hier zeker hun steentje aan bij:

Chordify

De Groningse start-up Chordify timmert internationaal aan de weg met hun muziekdienst, die automatisch akkoorden herkent en ze afspeelt in een handige, intuïtieve player voor piano, gitaar en ukelele. Chordify gebruikt daarvoor zelflerend computeralgoritme, die binnen enkele seconden een liedje van YouTube, Deezer of SoundCloud analyseert. De startup heeft daarnaast een speciale band met Eurosonic/Noorderslag. “Precies 5 jaar geleden hebben we Chordify tijdens ESNS opgericht”, aldus mede-oprichter Gijs Bekenkamp. “We zijn dus jarig! En dat gaan we uitgebreid vieren de hele week, met ons eigen podium in de The Music and Tech Hideout.

Hitwizard

Zo’n zelflerend computeralgoritme heeft nog een Groningse muzikale toepassing. Goldmund. Wyldebeast & Wunderliebe en BroadcastRadar presenteerden vorig jaar tijdens ESNS HitWizard, een algoritme dat op basis van airplay en unieke kenmerken van een track een voorspelling doet over de kans dat deze track in de Spotify Top 200 komt. Mede-oprichter Ard Boer pitchte het idee vorig jaar ook tijdens het South by Southwest (SXSW) Festival in Austin, Texas en het Amsterdam Dance Event: “Hitwizard was voor ons een super mooi project. Het is heel tof om te kunnen laten zien wat technologische innovaties als Artificial Intelligence voor de muziekindustrie kunnen betekenen.”

 

SoundAppraisal

Heel mooi zo’n festival, maar hoe zit het eigenlijk met geluidsoverlast? De Groningse startup SoundAppraisal ontwikkelde de geluidsbeleving-app MoSART. In de app kunnen gebruikers de belangrijkste eigenschappen van omgevingsgeluid scoren in termen van plezierig-zijn, en in een online dashboard worden de metingen die de app doet verzameld en real time in beeld gebracht.

Vorig jaar was de startup genomineerd voor de BUMA Music Meets Tech Award en tijdens ESNS zelf werd een vroege versie van de app getest. SoundAppraisal CEO Kirsten van den Bosch: “Het was heel gaaf om daar deel van uit te mogen maken. Onze samenwerking met Innofest en de zichtbaarheid die dat heeft opgeleverd heeft hier zeker een belangrijke rol in gespeeld. We merken dat festivals en overheden zich steeds meer richten op (sociale) duurzaamheid en daarmee op het belevingsaspect van geluid en geluidhinder. Ze stappen langzaam af van de ‘mens als decibelmeter’ benadering, wat wij natuurlijk alleen maar toejuichen.”

Chordify Explainer Video 2017

Chordify Explainer Video 2017

Werc

Het kunstenaarscollectief WERC heeft een fascinatie in de connectie tussen de digitale en de fysieke wereld en maakt al jarenlang de tofste installaties en lichtshows op alle grote festivals in Nederland. Onlangs haalde het collectief nog de internationale media, met Pixi een verzameling pulserende lichtjes in de Drentse bossen, die zich gedragen als digitaal organisme dat werkt als een groep vuurvliegjes, een zwerm spreeuwen of een school vissen.

Een paar jaar geleden, toen de Stadsschouwburg nog in de steigers stond tijdens Eurosonic, transformeerde Werc het gebouw in een dynamisch kunstwerk, met building mapping. “Het hele gebouw stond door de verbouwing in de stijgers en was helemaal in het wit gestoken. Dit gaf ons de mogelijkheid om een building mapping te maken “zonder” gebouw. Normaal zit je vast aan de architectuur van het gebouw zelf, maar nu was een blank canvas en konden we dit gebruiken om de schouwbrug te transformeren in andere type gebouwen, van kerk to flat.”

Bekijk hier de video 'Eurosonic Noorderslag: Not really a building mapping'