CogniGron: toponderzoek voor nieuwste generatie slimme computers › City of Talent

CogniGron: toponderzoek voor nieuwste generatie slimme computers

CogniGron: toponderzoek voor nieuwste generatie slimme computers

CogniGron: toponderzoek voor nieuwste generatie slimme computers

Afgelopen vrijdag 26 oktober opende de Rijksuniversiteit Groningen het nieuwe instituut voor top-onderzoek naar de nieuwste generatie computers. In CogniGron gaan maar liefst twaalf professoren en dertig promovendi aan de slag. En: ze nemen ons brein als voorbeeld!

Grenzen

“De huidige computertechnologie loopt tegen de grenzen aan”, aldus de RUG.  Er zijn nieuwe technieken nodig en andere materialen waarbij computers sneller data kunnen verwerken en toch minder energie gebruiken. Met een bijdrage van het Ubbo Emmius Fonds werd het mogelijk om het nieuwe onderzoeksinstituut te openen. Afgelopen vrijdag 26 oktober 2018 is het instituut officieel geopend.

Ons brein als voorbeeld

Het doel van CogniGron is om nieuwe, ‘slimme’ materialen te ontwikkelen. Die materialen zijn te gebruiken in computersystemen en die zijn op hun beurt geïnspireerd op onze hersenen.  Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een onverwachte invalshoek, je verwacht immers meer onderzoek in de computerhoek, toch is het een slimme stap. Wetenschappelijk directeur en professor dr. Beatriz Noheda legt uit: “De huidige computers kunnen beter rekenen dan onze hersenen, maar ze zijn minder goed in het herkennen van patronen en inschatten van complexe situaties. Daarom heeft Google bijvoorbeeld energieverslindende supercomputers nodig om spraak naar tekst over te zetten, of plaatjes te herkennen.”

Nieuwe generatie computers

In CogniGron werken onderzoekers aan de nieuwe generatie computers en kijken daarvoor dus naar ons brein. De onderzoekers verwachten namelijk dat er vooral progressie mogelijk is in het leren en herkennen van patronen en het inschatten van complexe situaties. Met het onderzoek hoopt de RUG nieuwe, slimme materialen te ontdekken, die uiteindelijk gunstige eigenschappen van het menselijk brein kunnen nabootsen. Kortom: ons brein als voorbeeld voor computers. Bij deze nieuwe computers verdwijnt de klassieke scheiding tussen geheugen en transistor, wat ze sneller en zuiniger maakt.

12 profs, 30 promovendi

Maar voor het bouwen van de nieuwe electronica zij nieuwe materialen nodig. Bijvoorbeeld die meer geheugen hebben. Daarom werkt CogniGron nauw samen met andere instituten binnen de RUG. En dan vooral die zich richten op geavanceerde materialen en kunstmatige intelligentie. Maar liefst twaalf hoogleraren en dertig promovendi buigen zich straks over de vraagstukken en werken in multidisciplinaire teams samen met andere onderzoekers. Wat zal dit uiteindelijk opleveren? Professor dr. Noheda: “De komende jaren willen we bewijzen dat nieuwe materialen inderdaad een aantal van de gunstige eigenschappen van ons brein kunnen nabootsen. En dat we complexe systemen kunnen bouwen die de basis leggen van een nieuw type computer.”