Campus Groningen is snelst groeiende campus van Nederland › City of Talent

Campus Groningen is snelst groeiende campus van Nederland

Campus Groningen is snelst groeiende campus van Nederland

Campus Groningen is snelst groeiende campus van Nederland

Campus Groningen is booming. Dat wisten wij allang maar nu is dat ook officieel bevestigd: het is de snelst groeiende campus van Nederland. En dat terwijl Campus Groningen nog geen zes jaar geleden nog een startende campus was.

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Netwerk Kennissteden Nederland onderzocht adviesbureau Buck Consultants International (BCI) alle campussen in Nederland. Vorige week verscheen het rapport waarin duidelijk werd dat Groningen de snelst groeiende campus is van Nederland. Met 20.000 banen is het na Utrecht ook nog eens de op een na grootste campus qua werkgelegenheid. Campus Groningen heeft twee locaties: Zernike Campus en de Healthy Ageing Campus bij het UMCG.

45.000 studenten

Waar we over praten? Over inmiddels ruim 45.000 (!) studenten bij de RUG, Hanzehogeschool, UMCG en andere kennisinstellingen en bedrijven die actief zijn op Campus Groningen. En dat getal is ongekend, zeker voor Noord-Nederland. Helemaal als je bedenkt dat de Campus in 2012 volgens het onderzoek nog in de opstartfase zat. In 2014 werd Groningen betiteld als een volwassen campus en in 2018 heeft Campus Groningen het predicaat ‘nationaal belang’ gekregen.

Nationale impact

Campussen zijn volgens het onderzoek een cruciale motor voor bedrijvigheid. Ze trekken steeds meer bedrijven en zorgen voor 5.700 extra arbeidsplaatsen in drie en een half jaar tijd. Allemaal fantastische cijfers waar betrokkenen dan ook met recht trots op zijn. Zo vertelt Jan de Jeu, lid College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op de website van Campus Groningen: " De Campus heeft zich in korte tijd ontwikkeld als bruisend middelpunt voor economische ontwikkeling in Noord- Nederland op het snijvlak van onderzoek, onderwijs en ondernemerschap". Henk Pijlman, voorzitter College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen (HG) vult aan: “Campus Groningen is bij uitstek de plek waar studenten, docent-onderzoekers en het bedrijfsleven samenwerken aan oplossingen voor vraagstukken uit de samenleving”.

Ranking geeft ‘boost’

De ranking geeft Campus Groningen een boost en stimuleert tot verdere samenwerking. Om de innovatiekracht en economische meerwaarde van campussen nog verder te benutten, beveelt het rapport aan in te zetten op gedeelde (onderzoeks)faciliteiten en vestigingsruimten voor onder andere startups en spin-offs. Dit uitbreiden is dan ook een van de dingen waar op zowel de Zernike Campus als de Healthy Ageing Campus handen en voeten aan wordt gegeven. Ook zet de Campus in op business development, bereikbaarheid, kennisuitwisseling en talentmarketing.

Nieuwe stap: internationaal

En hoe nu verder na deze nationale erkenning? Edward van der Meer, managing director Campus Groningen vertelt op de site van Campus Groningen:  “Vanuit Campus Groningen zijn we gewend om samen te werken. Vanuit onze regionale samenwerkingen, onze lokale kracht en identiteit van Campus Groningen, zoeken we de komende tijd actief op landelijk niveau de verbinding om internationaal impact te genereren. Daar zijn we natuurlijk al mee begonnen, en dat is dan ook de volgende stap die gezien gaat worden.”

Over Campus Groningen

Campus Groningen is het centrum voor innovatie, onderzoek en bedrijvigheid in Noord-Nederland. Campus Groningen heeft twee vestigingslocaties: Zernike Campus in het noorden van de stad Groningen en de Healthy Ageing Campus bij het UMCG. Campus Groningen is een van de grotere en belangrijke campussen van Nederland met bijna 200 bedrijven, drie kennisinstellingen (RUG, UMCG en Hanzehogeschool), ruim 45.000 studenten, en opgeteld ruim 20.000 banen. Naast de drie kennisinstellingen bouwen ook de gemeente Groningen, Bedrijvenvereniging WEST en provincie Groningen mee aan deze innovatiemotor.