Binnenkort varen op ’t wad? › City of Talent

Download de Greentracker app en help de wetenschap!

Binnenkort varen op ’t wad?

Download de Greentracker app en help de wetenschap!

Een speciale, nieuwe app voor smartphones gaat voor wetenschappers in kaart brengen wat het gedrag is van recreanten op de Waddenzee. Dus: ga jij het Wad op? Doe dan ook mee en download de Greentracker!

Lekker een dagje uitwaaien op de Wadden? In een boot, op een surfplank of al wadlopend met je voeten op de bodem van de Waddenzee. Heel veel mensen gebruiken het Wad als recreatie. Nu willen wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen graag weten wat het gedrag is van recreanten op het Wad en willen via een smartphone-app meer informatie verzamelen. Iedereen kan meedoen, of je nu weken gaat varen of een paar uur. Alle informatie is waardevol.

De Greentracker
Waarom wetenschappers meer willen weten over recreatie op het Wad? Ze willen vooral een genuanceerder beeld krijgen van recreatie en natuur. Op dit moment brengt het Monitoringsconsortium MOCO, een consortium dat bestaat uit verschillende expertises van onderzoeksinstellingen, de stand van zaken van de natuur en de verstoring daarvan door de recreatie al in beeld. Toch is het beeld van de vaarrecreatie op het Wad niet volledig. Wat zoeken de recreanten in de Waddenzee? Wat willen ze beleven? Waar genieten ze van? Hier hebben wetenschappers nog geen antwoorden op en daarvoor is er nu de speciale app: de Greentracker. Deze is ontwikkeld in opdracht van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee en wordt onder leiding van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen uitgevoerd. Naast de app wordt de vaarrecreatie ook gemonitord met radar en AID (een soort radar). Dit laatste wordt gedaan voor de grotere schepen.

Zo werkt de app
Hoe het werkt? Als je de app download, wordt met de GPS in je smartphone automatisch een track gemaakt van je reis op de Waddenzee. En het leuke: je kunt onderweg doorgeven wat je als een echt hoogtepunt beleefde. Maakte je bijvoorbeeld een mooie route? Of beleefde je een magisch moment of ontdekte je een mooie plek? Je kunt het allemaal doorgeven. Na afloop kun je de door jou gevaren route terugzien. Die is namelijk in beeld gebracht, inclusief foto’s. Voor jou leuk om terug te zien en voor wetenschappers geeft het allerlei inzichten naar motieven van recreanten op het wad.

Doe mee!
In 2018 willen de onderzoekers minimaal 150 tracks krijgen, zodat er een gevarieerd beeld ontstaat. Van particuliere schepen tot de beroepsvaart én van passagiers die meegaan op rondvaartboten. De onderzoekers zijn nog op zoek naar deelnemers. Dus heb jij een eigen boot of ga je als passagier mee? Al is het maar voor een toertochtje van een paar uur: download de Greentracker en doe mee!

Je kunt de Greentracker app hier downloaden via de App-store of via Google Play.