Ben Feringa doet baanbrekende ontdekking › City of Talent

Ben Feringa doet baanbrekende ontdekking - complex materiaal uit een simpel proces

Ben Feringa doet baanbrekende ontdekking

Ben Feringa doet baanbrekende ontdekking - complex materiaal uit een simpel proces

Nobelprijswinnaar Ben Feringa heeft samen met collega-onderzoekers van de East China University of Science and Technology een nieuwe ontdekking gedaan. Het lukte ze om een polymeer met slimme eigenschappen te maken op een simpele manier. Dat is baanbrekend, want meestal is er een ingewikkeld productieproces nodig voor zo’n materiaal.

Materialen van polymeren kunnen veel functies hebben. maar vaak is daar een ingewikkeld productieproces voor nodig. Daarom is de uitdaging voor wetenschappers om een polymeer te maken met slimme eigenschappen, maar dan wel op een simpele manier. En dat is precies wat de Groningse hoogleraar en Nobelprijswinnaar Ben Feringa nu is gelukt.

De ontdekking
Samen met collega-onderzoekers uit China slaagde Feringa erin om een polymeer te maken met een eenvoudig productieproces. Het gaat om het natuurlijke molecuul liponzuur. Wil je daar normaal gesproken een polymeer van maken, dan smelt je het (bij 70 graden Celcius) en laat je het afkoelen. Dan vormt het een polymeer, maar deze heeft wel een nadeel: het is geen stabiel materiaal. Daarom voegden Feringa en zijn collega’s stoffen toe tijdens het smelten van het liponzuur en dat had een positief resultaat: het uiteindelijke polymeer is veel stabieler.

Supersterk
Het nieuw ontwikkelde materiaal heeft verschillende complexe eigenschappen: het breekt niet onder druk en het is goed bestand tegen messen. Het polymeer kan zelfs tot wel 150 keer de oorspronkelijke lengte worden opgerekt, zonder te breken. Krassen op het materiaal herstellen vanzelf bij kamertemperatuur en als je slangetjes van het materiaal doorsnijdt en dan de snijvlekken tegen elkaar drukt, vormen ze weer één geheel. Met ook nog de sterkte van het originele materiaal.

Lijm
En dat is niet het enige; het materiaal kan ook gebruikt worden in lijm. Het kan namelijk vinden aan oppervlakken door de vorming van waterstofbruggen en ook dan is het supersterk. De onderzoekers deden het volgende: ze smolten het, lijmden daarmee twee glazen plaatjes aan elkaar van 2 bij 2 centimeter en dit kon een gewicht dragen van wel vijf kilogram. Met al die eigenschappen kan dit simpele polymeer belangrijke toepassingen hebben in de productie van lijm, als zelf-reparerend materiaal en in draagbare bio-afbreekbare producten.

Feringa’s Research Center in Shanghai
Het onderzoek vond plaats in Shanghai, aan het Feringa Nobel Prize Scientist Joint Research Center, School of Chemistry and Molecular Engineering van de East China University of Science and Technology (ECUST). Deze werk in oktober 2017 geopend.  Prof. dr. Ben Feringa werd hier in november 2016 tot buitengewoon hoogleraar benoemd en hij bedacht en begeleidde het project met zijn Chinese collega’s.

Foto: Ben Feringa tijdens de officiële opening van het Feringa Nobel Prize Scientist Joint Research Center ©ECUST.