5 Noorderzon-tips waar je iets van opsteekt › City of Talent

5 Noorderzon-tips waar je iets van opsteekt

5 Noorderzon-tips waar je iets van opsteekt

5 Noorderzon-tips waar je iets van opsteekt

Yes, weer bijna Noorderzon! Supergezellig chillen in het Noorderplantsoen, gave bands, theater, performing arts. Maar misschien wil je tussendoor nét even wat anders. Iets leuks, waar je ook nog wat van opsteekt? We zetten 5 ‘wetenschap- & innovatie-verantwoorde’ Noorderzon-tips voor je op een rij:  

Denken om te doen: Samen meer gezonder jaren

Als we iéts tot Performing Arts mogen rekenen, dan is dat wel het leven zelf.  En dat leven bestaat –of we het nu leuk vinden of niet- uit ouder worden. We worden het beetje bij beetje, allemaal elke dag een beetje meer. We worden zelfs ouder dan ooit tevoren. Gezond oud worden is puur mensenwerk. Én wetenschap. Tijdens Noorderzon gaan zij dieper in op thema’s als weerbaarheid, capaciteiten, participatie, rechtvaardigheid en duurzaamheid.  

Duur: 60 min
Taal: Nederlands
Locatie: Horatio Tent
29 aug, 20:00 uur

Ze staan op scherp en weer op Noorderzon: Glasnost!

Na drie jaar op rij een dagelijkse live radioshow van drie uur te hebben gemaakt gaat Glasnost  - hét Groningse journalistieke magazine over kunst en wetenschap - het dit jaar helemaal anders aanpakken op Noorderzon. Anne Jan Toonstra en Jelte Posthumus presenteren elke Noorderzonavond een verrassende live talkshow. Een bak gezelligheid en je steekt er ook nog eens wat van op!

Elke dag van 19:00 tot 20:00 uur op het Terras bij de Carrousel

Waar je bent en waarom dat belangrijk is

De filosofen van de Verlichting wisten het zeker: wie je bent is waar je bent. En als je niet weet waar je bent, ben je nergens. Prof. dr. Cor Wagenaar vertelt hoe onze (sociale) omgeving onze hoedanigheid vormt en een morele plicht dicteert om kennis te vergaren. Een korte lezing over historisch gedachtengoed met ‘noordelijke’ voorbeelden. Misschien snappen we dan eindelijk wat een magische omgeving als het Noorderplantsoen precies met ons doet.

60 min
Locatie: Desdemona Tent
28 aug - 21:00 uur
kosten: € 5

Bestel hier tickets 

Wat de virtuele wereld voor ons kan betekenen

De werkelijkheid kan door computers aangevuld worden met nuttige, fascinerende en zelfs genezende virtuele beelden door middel van virtual reality, augmented reality & mixed reality. André Rosendaal praat je bij met interessante voorbeelden uit onderwijs, onderzoek, gezondheidszorg, maatschappij en kunst. Eerst zie je een live-demonstratie van Mercator City; een VR-toepassing voor het inrichten van de openbare ruimte, ontwikkeld door de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Vervolgens gaat docent/onderzoeker Annie van den Oever in op de utopische en dystopische visioenen over de toekomst van technologie en wat voor invloed dit heeft op ons leven. Heb je geen tijd om ’s avonds naar de lezing te komen? Dan kun je ook ‘s middags alleen naar de installaties komen kijken. Stap dan ook in de VR-wereld van klassieke muziek van Chantalla Pleiter. Loop rond in een wereld waar je de mogelijkheid krijgt om de instrumenten van een orkest te ontdekken, te bespelen of de plek van een dirigent in te nemen.

14:00 - 18:00 uur - installaties (vrij toegankelijk)
20:00 uur lezing (60 min)

Sustainable Sunday is back!

Voor de tweede keer organiseert Noorderzon Sustainable Sunday: een talkshow waarbij we stil staan bij een aantal duurzame ontwikkelingen van het afgelopen jaar, die van belang zijn voor de stad en het festival. Al jaren maakt Noorderzon achter de schermen duurzame keuzes door o.a. groenere productiemethoden en hergebruik van materialen. Daarnaast maken we onderdeel uit van Innofest, een project dat festivals inzet als proeftuin voor (duurzame) innovaties uit het bedrijfsleven en de academische wereld. Tegelijkertijd weten we als geen ander hoe lastig het is om duurzaam te willen zijn is: het kan namelijk altijd beter en/of anders. Kom langs en laat je inspireren!

Doorlopende voorstelling in de Horatiotent, 16:00-17:00 uur
26 augustus, kosten €3