5 keer goud voor Nederland in Pyeongchang! Dat voorspellen drie RUG-economen › City of Talent

5 keer goud voor Nederland in Pyeongchang! Dat voorspellen drie RUG-economen

5 keer goud voor Nederland in Pyeongchang! Dat voorspellen drie RUG-economen

5 keer goud voor Nederland in Pyeongchang! Dat voorspellen drie RUG-economen

Achttien medailles voor Nederland bij de Olympische winterspelen in Pyeongchang. Dat voorspellen drie economen van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) Fabian ten Kate, Gerard Kuper en Rector magnificus Elmer Sterken. En verder? 5 keer goud, 6 keer zilver en 7 keer brons. Dit zijn niet zomaar voorspellingen; ze zijn namelijk gepubliceerd in het economenvakblad Economisch Statistische Berichten en het Financieel Dagblad van 30 januari 2018.

Nee, het is geen spelletje voor de fun onder collega’s. En er is ook geen inktvis of helderziende cavia aan te pas gekomen. De voorspellingen van de drie Groningse economen zijn gebaseerd op econometrische en statistische modellen. Wat de economen nog meer voorspellen? Dat Nederland een 9e plaats haalt in het medailleklassement. Oké, niet het fenomenale succes van Sotsji, maar een top-8 zit is volgens de economen binnen handbereik. Duidelijk is dat de verschillen onder in de top-10 bijzonder klein zijn, waarbij één gouden medaille meer of minder grote effecten kan hebben op de rangorde. En de strijd om de toppositie in het medailleklassement? Die is waarschijnlijk hevig en naar verwachting – aldus de economen- zal Canada de strijd met de Verenigde Staten, Duitsland en Noorwegen weten te winnen.

De basis
De voorspellingen zien er dus aardig goed uit dit jaar. Alleen waar baseren de economen hun modelvoorspellingen op? Dat doen ze op basis van eerdere Olympische resultaten, het thuisvoordeel en WK-uitslagen. Universitair hoofddocent Kuper en hoogleraar Sterken voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van de Olympische evenementen. In 2014 sloot de economiestudent, inmiddels promovendus, Fabian ten Kate zich bij hen aan.

Voorspellingsmethode
Er bestaan twee typen voorspellingen. De eerste is de journalistiek benadering. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt door Associated Press en Sports Illustrated. Deze voorspellingen gebruiken de meest actuele informatie, zoals de positie van atleten op wereldranglijsten, recente wereldbekers en blessures en schorsingen. De RUG-economen hanteerden het tweede type voorspelling, die gebaseerd is op econometrische of statistische modellen. Zoals de Andreff en Andreff (2014) en ‘hun’ Ten  Kate, Kuper en Sterken (2014). Deze statistische modellen baseren zich meer op informatie uit een verder verleden, zoals uitslagen tijdens eerdere edities van de Spelen. Hierdoor kan bijvoorbeeld de strategie om de sportieve piek tijdens de Olympische Spelen te bereiken – en dus niet tijdens evenementen vlak ervoor – beter in beeld gebracht worden.

Komt de voorspelling uit?
En als laatste: hoe zeker zijn die voorspellingen eigenlijk? Het is maar net hoe je het bekijkt, want de afwijkingen tussen de voorspellingen en de uitkomsten kunnen groot kunnen zijn. Al zaten de economen er bij de Spelen in Vancouver niet ver naast als je de afgelopen jaren erbij pakt:

2002 Salt Lake City

Voorspelling: 2 goud, 2 zilver, 3 brons (7), 12e positie in het klassement

Uitkomst: 3 goud, 5 zilver, 0 brons (8), 9e positie in het klassement

2006 Turijn

Voorspelling: 2 goud, 3 zilver, 2 brons (7), 12e positie in het klassement

Uitkomst: 3 goud, 2 zilver, 4 brons (9), 10e positie in het klassement

2010 Vancouver

Voorspelling: 4 goud, 4 zilver, 3 brons (11), 10e positie in het klassement

Uitkomst: 4 goud, 1 zilver, 3 brons (8), 10e positie in het klassement

2014 Sotsji

Voorspelling: 6 goud, 5 zilver, 3 brons (14), 7e plaats in het klassement

Uitkomst: 8 goud, 7 zilver, 9 brons (24), 5e positie in het klassement