Proteïnen uit alternatieve bron

Proteïnen uit alternatieve bron

Gezonde voeding bestaat natuurlijk uit meer dan alleen proteine of eiwit. Toch wordt eiwit wel gezien als het meest cruciale element van het voedselvraagstuk. De ene plant of diersoort is rijker aan eiwit dan de andere. Vast staat dat tal van eiwitrijke soorten niet of nauwelijks als voedsel worden gebruikt. In sommige landen ziet men zelfs kansen in insecten of eendenkroos. In Groningen blijven we iets dichter bij huis.

Uit Lupine

 In het kader van het Europese programma Horizon 2020 doet de Hanzehogeschool (samen met buitenlandse partijen) onderzoek naar de teelt en verwerking van lupines. Deze fraaie bermbloem blijkt namelijk betrekkelijk rijk aan hoogwaardige eiwitten en olie. Het plantafval kan als biomassa dienen. Groot voordeel is bovendien dat de lupine het juist goed doet op marginale gronden. Het onderzoek moet uitwijzen of er een realistische businesscase valt te ontwikkelen.

Uit aardappel

Dat 2% van de aardappel uit eiwit bestaat was al bekend. Toch was het pas enkele jaren geleden dat Avebe de perfecte methode ontdekte om het eiwit te winnen. Het aardappel-eiwit blijkt een uitstekende vervanger van dierlijke eiwitten en heeft geen allergene werking.

Uit zeewier

 Burgers gemaakt van zeewier voorziet niet alleen in eiwitbehoefte, maar kan ook gezien worden als een speelse aanval op het icoon van de vleesconsumptie, de hamburger. Als zodanig kan de zeewierburger een rol spelen het veranderen van onze voedingsgewoontes.