De Agro&Food markt: van kleine boer tot grote internationals

De agro&food markt: van kleine boer tot grote internationals

De agro&food markt: van kleine boer tot grote internationals

De meest tastbare vorm van voedselverwerking is voor Groningers de jaarlijkse suikerbietencampagne van september tot januari. Met twee fabrieken was Groningen lang de absolute suikerhoofdstad van Europa. Nog steeds heeft Suiker Unie in Hoogkerk, gemeente Groningen, een van de grootste suikerfabrieken van Nederland.

In de fabriek te Bedum verwerkt zuivelgigant FrieslandCampina jaarlijks 1 miljard kilo melk tot kaas en kindervoeding. Er zijn plannen om die capaciteit in de komende jaren te verdubbelen. Dat zou dan de grootste zuivellocatie van Nederland zijn.

Distillateur Hooghoudt met zijn beroemde dubbelgestookte graanjenever is een klassiek voorbeeld van voedselverwerkend industrie en tevens icoon van het noordelijke bedrijfsleven.

De Kleinste Soepfabriek in Leek maakt veelgeroemde biologische soepen, bouillons en sauzen. Het bedrijf is inmiddels al niet meer zo klein als de naam suggereert. Inmiddels wordt 50% van d omzet in China gehaald.

Het wereldberoemde Japanse voedselproducent Kikkoman (o.m. sojasauzen) zocht eind vorige eeuw een productielocatie in Europa, dit in verband met de toenemende vraag hier. De kwaliteit van water, lucht en ander ingrediënten was doorslaggevend. De keus viel op het Groningse Sappemeer. Kikkoman geeft een exotisch accent aan de noordelijke food sector.

In de regio Groningen zijn er ook steeds meer boeren die met succes hun eigen producten verwerken tot (vaak biologische) merkproducten. Denk aan de zuivelrange van Waddenmax of de aalbessenwijn van Landgoud.