Wall House #2 Groningen › City of Talent

Wall House #2 Groningen

Wall House #2 Groningen

Wall House #2 Groningen

Wall House #2 is een bezienswaardigheid, met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen. Het is een exponent van de architectuur in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen de stad Groningen zich als podium voor internationale postmoderne architectuur profileerde. Het exuberante woonhuis werd ontworpen door de architect John Quentin Hejduk (New York 1929 - 2000 New York). 

In Wall House is het verhaal over dit huis en de architect te horen en te zien. Op de bovenste verdieping is een tentoonstelling van designobjecten van het befaamde ontwerpersduo Studio Job. Een verdieping lager kunt u rustig even zitten op bankjes van de architect van het Groninger Museum Alessandro Mendini en genieten van het uitzicht over het Hoornsemeer. Helemaal beneden is een atelier ingericht, waar kinderen creatief aan de slag kunnen. 

Openingstijden
Wall House #2 is momenteel alleen op afspraak te bezoeken. Vanaf 29 maart 2018 is Wall House #2 op zaterdag en zondag geopend. De toegang is gratis.

Wall House #2
Wall House werd oorspronkelijk in 1973 ontworpen als recreatiewoning voor de landschapsarchitect A.E. Bye (Ridgefield, Connecticut, Verenigde Staten). Toentertijd is het ontwerp niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas in 2001 in Groningen, naar aanleiding van de manifestatie Blue Moon. Een ander werk van Hejduk in de stad is de stadsmarkering langs de A7, The Tower of Cards / The Tower of Letters / The Joker's Perch, een project in het kader van het 950-jarig bestaan van Groningen in 1990. 

Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes/woonvertrekken opgehangen. De entree, een loopbrug en kantoor, is aan de andere zijde van de muur gesitueerd. 

In 2004 verwierf Stichting Wall House #2 het gebouw om dit een publieke en culturele functie te geven. In de zomer van 2005 werd het huis onder leiding van Kie Ellens geopend voor artists in residence en tentoonstellingen. 

In 2016 kreeg het Groninger Museum het beheer door de Gemeente Groningen aangeboden, vooral om de openbare functie en de culturele bestemming te waarborgen. Het Groninger Museum, zelf een architectuuricoon, ziet in het Wall House groot potentieel als attractie op zich en als experimenteerbühne voor kleine presentaties in het kader van het design en als instrument voor talentontwikkeling.

Lees meer over Wall House #2 op de website van het Groninger Museum >>