Wall House

Wall House

Wall House

Het Wall House is een bezienswaardigheid, met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen. Alle ruimtes in het Wall House zijn met elkaar verbonden; waar normaal gesproken deuren zijn, zijn in het Wall House slechts open doorgangen. Het is een exponent van de architectuur in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw, toen de stad Groningen zich als podium voor internationale postmoderne architectuur profileerde.

Het ‘Groninger’ Wall House is er een uit een serie Wall Houses die Hejduk ontwierp. Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes/vertrekken opgehangen. De entree, een loopbrug, is aan de andere zijde van de muur gesitueerd.

In 2004 verwierf Stichting Wall House #2 het gebouw om dit een publieke en culturele functie te geven. In de zomer van 2005 werd het huis geopend en biedt het een programma dat bestaat uit vier soorten activiteiten: Artist in Residence, openstelling voor publiek, verschillende soorten evenementen en kennisontwikkeling.

In 2016 kreeg het Groninger Museum het beheer door de Gemeente Groningen aangeboden, vooral om de openbare functie en de culturele bestemming te waarborgen. Voorwaarde was o.a. dat het onderhoud van het pand bij de Gemeente blijft. Het Groninger Museum, zelf een architectuuricoon, ziet in het Wall House groot potentieel als attractie op zich en als experimenteerbühne voor kleine presentaties in het kader van het design en als instrument voor talentontwikkeling.

Openingstijden
De Wall House is tot en met 30 oktober 2016 iedere zaterdag en zondag te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak.
In 2017 is Wall House van 1 april tot en met 29 oktober iedere zaterdag en zondag open van 12.00 tot 17.00 uur.

Toegankelijkheid
Auto: Neem op de A28 de afslag Groningen Zuid, je komt op de Ketwichverschuurlaan ga indien je uit noordelijke richting komt rechtsaf en indien je uit zuidelijke richting komt linksaf; ga over de brug, volg de Laan Corpus Den Hoorn tot de verkeerslichten; sla links af de Sportlaan in; neem op de rotonde de tweede afslag en je komt op de S. O. J. Palmelaan; volg deze en ga mee met de bocht naar rechts; sla dan de tweede straat links in, de M. L. Kingstraat; je ziet het Wall House in de vierde straat links, A. J. Lutulistraat 17, aan je rechterhand.
Fiets: Wall House is ook heel goed bereikbaar op de fiets. Huur op het Centraal Station een OV-fiets, of bekijk voor meer plekken waar je in Groningen een fiets kunt huren de site fietsen.groningen.nl. Bekijk hier de route van het Groninger Museum naar Wall House.

Het Wall House is voor rolstoel- en scootmobielgebruikers niet toegankelijk. Bezoekers die slecht ter been zijn dienen er rekening mee te houden dat iedere verdieping enkel per trap bereikbaar is.

Wall House: vergaderen, rondleidingen en ontvangsten
Wil je een vergadering, rondleiding of andere ontvangst (maximaal 30 personen) organiseren in het Wall House? Neem dan contact op met Ademiek Gerritsma: agerritsma@groningermuseum.nl of 050 3666555.

Ontwerp
Het Wall House werd oorspronkelijk in 1973 ontworpen door architect John Hejduk (1929-2000) als recreatiewoning voor de landschapsarchitect A.E. Bye (Ridgefield, Connecticut, Verenigde Staten). Toentertijd is het ontwerp niet uitgevoerd. Dat gebeurde pas in 2001 in Groningen, naar aanleiding van de manifestatie Blue Moon. Een ander werk van Hejduk in de stad is de stadsmarkering langs de A7, ‘De Pilaar van de Joker’, een project in het kader van het 950-jarig bestaan van Groningen in 1990.

Centraal in het ontwerp staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes/woonvertrekken opgehangen. De entree, een loopbrug en kantoor, is aan de andere zijde van de muur gesitueerd.

Biografie John Hejduk, architect van Wall House #2
John Quentin Hejduk (New York 1929-2001 New York) was een avantgardistische architect, die vooral als theoreticus bekend is geworden. Er zijn van hem zeer weinig werken gerealiseerd, maar vanwege zijn theoretisch-didactische werk werd hij tot een van de kopstukken van de New York Five, waartoe ook Richard Meier en Peter Eisenman worden gerekend. Beide architecten zijn ook vertegenwoordigd in de collectie van het Groninger Museum.

Hejduk genoot zijn opleiding aan het Cooper Union Institute in New York, gevolgd door de University of Cincinnati in Ohio en Harvard University in Cambridge Massachusetts. Vervolgens deed hij praktijkervaring op bij verschillende bureaus, waaronder dat van Ieoh Ming Pei. Sinds de jaren vijftig onderzocht hij vanuit de formele uitgangspunten van kunstbeweging De Stijl de grondslagen van het architectonisch ontwerp. Hij ontwikkelde hier ideeën over en maakte daaruit, in combinatie met inspiratie uit de beeldende kunst en literatuur, ontwerpen. Vanaf 1965 vestigde hij zich als zelfstandig architect in New York en doceerde daarnaast aan de Cooper Union. Op dit instituut, waar net als in Bauhaus architectuur met andere kunstdisciplines werd versmolten, was Hejduk belangrijk voor de theorievorming. Onder meer Daniel Libeskind, die ook voor de Gemeente Groningen heeft gewerkt, kreeg les van hem.

Hejduk ontwierp aanvankelijk streng geometrische woonhuizen. De serie Wall Houses, die als zijn meesterstuk worden gezien, stammen ook uit deze beginperiode. In deze serie stond de een halve meter dikke muur centraal, waarin de toegang was gesitueerd en waaraan alle ruimten van de woning zijn opgehangen.

Hejduk heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn theoretische werken. Zijn oeuvre aan uitgevoerde gebouwen is klein en bestaat slechts uit het Demlin House in Locus Calley op Long Island (1960), het Hommel Apartment in New York (1969), de restauratie van het Foundation Building van de Cooper Union in New York (1975), het woningcomplex met ateliertoren aan de Charlottenstrasse in Berlijn (1986-1988) en een villa aan de Tegeler Hafen in Berlijn (1985-1988). Hejduk stierf in 2001.

Lees ook over Wall House op de website van het Groninger Museum >>