Gedempte Zuiderdiep › City of Talent

Gedempte Zuiderdiep

Als er één architect zijn stempel op vooroorlogs Groningen heeft gedrukt, was dat wel Siebe Jan Bouma (1899-1959). Tal van bouwwerken in de stad zijn van zijn hand, van scholen tot een politiebureau, van openbare toiletten tot transformator- en brugwachtershuisjes.

Als timmerman trad Bouma aanvankelijk in de voetsporen van zijn vader, maar hij werkte zich vervolgens omhoog tot bouwkundig tekenaar en vervolgens gemeentearchitect (1924-1942) van Groningen.  Zijn ontwerpen zijn in een stijl die verwant is aan het kubisme of de Amsterdamse school. Om die reden wordt Bouma ook wel eens betiteld als de ‘Groningse Dudok’. Eén van zijn bekendste gebouwen is Gedempte Zuiderdiep 26, in 1928 ontworpen als kantoor voor Gemeentewerken.

De stad Groningen breidde in de tijd van Bouma flink uit. In het noordwesten werd de Oranjewijk juist gebouwd, in het oosten de Oosterparkwijk. In beide buurten staan nog complexen sociale woningbouw van de hand van Bouma.

In 1942 verliet Bouma Groningen om directeur te worden van het Openluchtmuseum, later van het Zuiderzeemuseum. In 1951 leverde hij het ontwerp voor de miniatuurstad Madurodam in Den Haag.