Academiegebouw › City of Talent

Academiegebouw

De Broerstraat, vaak abusievelijk ‘Broerplein’ genoemd, is het hart van universitair Groningen. Een groot aantal wetenschappers van de RuG maakte buiten hun vakgebied naam als schrijver. Het academisch bedrijf is niet zelden thema in hun werk. 

Rudi van den Hoofdakker (1934-2012) was van 1981 tot 1995 hoogleraar biologische psychiatrie aan de RuG. Hij was onder het pseudoniem Rutger Kopland vooral bekend als dichter.

Kopland debuteerde in 1966 met de bundel Onder het vee. Daarna volgden nog vele dertien dichtbundels en enkele essays. Een van zijn bekendste gedichten is ongetwijfeld ‘Jonge sla’ uit de bundel Alles op de fiets (1970). In zijn poëzie staan algemeen-menselijke thema’s centraal, vaak verschreven vanuit een verstild moment, een landschappelijke impressie, bespiegeling die aanleiding geeft tot een bespiegeling over vergankelijkheid.

Koplands poëzie, die gekenmerkt wordt door een grote toegankelijk, is veelvuldig bekroond. In 1988 kreeg Kopland de P.C. Hooftprijs voor zijn hele oeuvre, tien jaar later de VSB Poëzieprijs. Ook ontving hij twee eredoctoraten, voor zijn wetenschappelijk werk en zijn literaire prestaties.

Bij de eerste verkiezing voor een Dichter des Vaderlands in 2000 kreeg Kopland de meeste stemmen. Deze eer liet hij aan zich voorbij gaan.