Academie Minerva › City of Talent

Academie Minerva

Een van de bekendste oud-leerlingen van Academie Minerva is Jozef Israëls.  Israëls, zoon van een joodse effectenhandelaar, werd aan de Groningse Vismarkt geboren. Zijn ouders zagen een toekomst als rabbijn voor hem weggelegd, maar al vroeg bleek zijn grote aanleg voor tekenen en schilderen. Als schoolkind volgde hij op Minerva tekenlessen bij J. Bruggink en C.B. Buys en schilderlessen bij J.J.G. van Wicheren.

In 1842 vertrok Israëls naar Amsterdam om schilderlessen te volgen op het atelier van J.A. Kruseman. Een jaar later werd hij toegelaten aan de Koninklijke Academie waar hij studeerde bij J.W. Pieneman. Kruseman en Pieneman, vermaard vanwege hun idealiserende historiestukken en portretten, golden als de grote meesters van hun tijd. Israëls vervolgde van 1845-1847 zijn opleiding in Parijs. Tot 1871 was hij – onderbroken door buitenlandse reizen – woonachtig in Amsterdam, daarna in Den Haag.

Israëls werd vooral bekend van zijn impressionistische schilderijen van eenvoudige mensen en landschappen. In het vissersleven van Zandvoort en Katwijk vond hij inspiratie voor veel van zijn werken. Hij was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Haagse School.

De ‘Rembrandt van de negentiende eeuw’, zoals Israëls wel eens wordt getypeerd, kwam na zijn vertrek nog regelmatig terug naar Groningen. In zijn geboortestad wordt de schilder op verschillende plaatsen geëerd. Op de gevel van het gebouw Vismarkt 39, waar zijn geboortehuis stond, is een inscriptie aangebracht. Ook zijn in de Schilderswijk een straat en plein naar hem genoemd. Meest beeldend is het standbeeld ‘Langs moeders graf’ van de beeldhouwer Abraham Wesselink, in 1922 onthuld op het Hereplein. Het werk is gebaseerd op een van de eerste schilderijen die Israëls, in 1856, van Zandvoorter vissers maakte.