traumahelikopter › City of Talent

traumahelikopter

'Voor ons geen ingewikkelde bespiegelingen over onze muziek: we maken gewoon rock 'n roll. Noem het gitaarmuziek als je wilt. Twee gitaren, geen bassist en een staande drummer met slechts een half drumstel zonder bass drum. Gestript en in your face, dat moest het zijn. We zijn begonnen in 2012, en een bandnaam hadden we al snel. Die kwam eigenlijk gewoon bijna dagelijks overvliegen vanaf het UMCG: traumahelikopter. Nu, drie jaar later, hebben we twee albums gemaakt en zijn we druk bezig met het derde. Ons tweede album klonk wat anders dan ons eerste. En ook ons nieuwe album zal een andere sound opleveren. We willen eigenlijk nooit twee keer hetzelfde maken.

We zijn zelf aangenaam verrast door wat we de afgelopen drie jaar hebben meegemaakt en hebben hard gewerkt. We stonden op het South by Southwest festival in Austin, Texas: een soort mekka van de rock 'n roll. We tourden door Amerika en Europa, stonden onder meer op Lowlands, het Best Kept Secret festival en Noorderslag en speelden twee keer in DWDD. En ons tweede album komt binnenkort uit in Amerika, op vinyl en cassette. Maar we zijn ook heel trots op onze optredens in het Groningse Vera. Daar begon onze muzikale vorming en ontdekten we als 15-jarigen de muziek die we nu zelf maken. Daar zagen we onze voorbeelden spelen, waarvan we de platen kochten in de naastgelegen platenzaak Elpee.

Groningen is voor ons een ideale stad. Natuurlijk door Vera en de vele platenzaken. Maar het is ook een stad met een actieve muziekscene. Er ontstaan hier ook voortdurend nieuwe initiatieven op vele gebieden. En Groningers zijn over het algemeen lekker zichzelf. Ze doen wat goed voelt en trekken zich niet veel aan van anderen en allerlei vluchtige trends.

Dit jaar spelen we na twee drukke jaren even wat minder live. We werken aan onze nieuwe plaat en hebben selectief onze optredens gekozen. We spelen deze zomer op festivals in Zweden, Berlijn en Rotterdam. En natuurlijk op De Nacht van Kunst en Wetenschap in ons eigen Groningen. We staan op de sociëteit van studentenvereniging Albertus Magnus. Een plek en een wereld die we niet kennen en daarom extra leuk.'

traumahelikopter