Voor jezelf beginnen

Voor jezelf beginnen

Als je een onderneming wilt opstarten, komen daar veel dingen bij kijken. Vooral in heb begin zul je daar veel vragen over hebben. Daarom hebben we de meest gestelde vragen alvast beantwoord.

1.    Hoe start ik een eigen bedrijf?

Het startpunt voor het starten van een eigen bedrijf is het verzamelen van informatie betreffende regels, vergunningen en subsidies. Hiervoor kun je terecht bij de Rijksoverheid, de Kamer van Koophandel, de belastingdienst en startendeondernemers.nl.

2.    Waar kan ik mijn bedrijf vestigen?

Groningen is goed bereikbaar en heeft een ruime variatie aan bedrijvigheid. Een overzicht van mogelijke vestigingslocaties en aanvullende informatie.

3.    Mag ik mijn bedrijf aan huis vestigen?

In veel gevallen is het mogelijk je bedrijf aan huis te starten. Voorwaarde is dat de hoofdfunctie van het huis ‘wonen’ blijft en het bedrijf niet meer dan 30% van het vloeroppervlak in beslag neemt. Detailhandel, horeca, prostitutie en andere functies die veel klanten aantrekken, zijn niet toegestaan aan huis. Ook ambachtelijke bedrijvigheid is niet altijd toegestaan aan huis. Om er zeker van te zijn of jou bedrijf aan huis gevestigd mag worden, kun je bij het Loket Bouwen en Wonen informeren of de activiteiten passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente Groningen.

4.    Waar vind ik meer informatie over eventuele vergunningen en regels die ik nodig heb?

Als ondernemer krijg je mogelijk te maken met vergunningen en regels. Deze staan beschreven op de website van de Gemeente Groningen.

5.    Ik wil een horecazaak beginnen. Welke vergunningen heb ik daarvoor nodig?

Om een horecabedrijf te beginnen heb je een exploitatievergunning nodig. Wanneer je ook alcohol wilt schenken is ook een drank- en horeca vergunning nodig. Meer informatie over het aanvragen van deze vergunningen en andere relevante informatie voor het starten van een horecabedrijf is weer te vinden op de website van e gemeente.

6.    Kan de gemeente Groningen mij financieel ondersteunen?

Gemeente Groningen heeft geen algemene financiële regelingen voor de ondersteuning van startende bedrijven. Wel kunnen mensen die een bedrijf willen starten en op dat moment een uitkering ontvangen of werkloos dreigen te worden, mogelijk gebruik maken van het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ-regeling). Daarnaast bestaan er diverse andere interessante subsidies en regelingen die niet door de gemeente Groningen worden verstrekt. Op 123subsidie.nl zijn alle subsidiemogelijkheden voor bedrijven in Noord-Nederland op een rij gezet.

7.    Ik wil mijn bedrijf starten vanuit een uitkering. Kan dat?

Wanneer je in het bezit bent van een uitkering of werkloos dreigt te worden, kan de gemeente Groningen je mogelijk ondersteunen met verschillende regelingen. Meer informatie hierover kun je vinden bij het Werkplein Gemeente Groningen.

8.    Kan de gemeente mij helpen bij het zoeken naar personeel?

De gemeente Groningen helpt je graag aan goede gemotiveerde medewerkers die nu een uitkering ontvangen en graag aan de slag willen. Er bestaan diverse aantrekkelijke regelingen voor werkgevers.

9.    Welke ondernemersverenigingen zijn er in de gemeente Groningen?

De gemeente Groningen kent tal van ondernemersnetwerken en bedrijvenverenigingen.

10.  Kan de gemeente Groningen mij in contact brengen met andere bedrijven?

Ja, de afdeling Economische Zaken kan je helpen met het verder uitbouwen van je netwerk. Dit doen ze door je in contact te brengen met andere ondernemers en bedrijven. De medewerkers van Economische Zaken hebben zowel in stad als regio, maar ook over de grens in Noord- Duitsland een groot netwerk. Economische Zaken deelt dit netwerk graag met je.

11.  Moet ik mijn bedrijf laten registreren bij de gemeente Groningen?

Nee, je hebt geen verplichting om je te melden bij de lokale overheid. Wel is het zinvol vooraf te informeren of vestiging op een bepaalde locatie past binnen je bestemmingsplanvoorschriften. Ook  kan de gemeente je informeren over de benodigde vergunning en dergelijke.