Nobelprijs Ben Feringa › City of Talent

Nobelprijs Ben Feringa

Nobelprijs Ben Feringa

Op 5 oktober werd bekend dat RUG-wetenschapper Ben Feringa de nobelprijs voor Scheikunde heeft gewonnen, samen met Jean-Pierre Sauvage uit Frankrijk en James Fraser Stoddart uit Schotland. Ze kregen de prijs voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines. Op 10 december geeft Feringa zijn nobelprijslezing in Stockholm, Zweden. Daarvoor vond op woensdag 30 november al een lezing plaats in de Martinikerk. In de periode tussen beide lezingen vinden er in Groningen verschillende activiteiten plaats.

Vanaf woensdag 30 november 15:00 uur tot vrijdag 2 december 18:00 stond op de Grote Markt een levensgrote nanocar. Daar werd een selfie actie rond georganiseerd: ga met de nanocar op de foto en stuur je foto in.  Wie de leukste selfie maakt, wordt beloond met een 3D full body beeldje – oftewel een nano-versie – van zichzelf. De actie is inmiddels afgelopen, en de winnaar wordt binnenkort bekend gemaakt.

De nanocar op de Grote Markt gemist? Vanaf zaterdag 3 december is de nanocar te zien in de Broerstraat, voor het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

Video: Waarmee heeft Ben Feringa de nobelprijs gewonnen

In deze 'explanimation' wordt uitgelegd waarom de uitvinding van Ben Feringa zo spectaculair is.

Explanimation: Why Ben Feringa has won the Nobel Prize for Chemistry

Expositie over Ben Feringa

In het Universiteitsmuseum is vanaf 26 januari 2017 een gratis expositie te bezoeken over Nobelprijswinnaar Ben Feringa en de Groningse traditie van bijzondere vindingen.

Nobellezing in de Martinikerk

Op 30 november 's vond de lezing van Ben Feringa plaats in de Martinikerk. Vooraf liep een cortège van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit naar de Martinikerk. 

Ben Feringa in de schijnwerpers

Naast de levensgrote nanocar was er een speciale projectie op de Martinitoren te zien die het portret van Alfred Nobel toont. Deze projectie was te zien t/m 10 december.