Zoutarm dieet helpt nierpatiënten › City of Talent

Zoutarm dieet helpt nierpatiënten

Zoutarm dieet helpt nierpatiënten

Zoutarm dieet helpt nierpatiënten

ma, 21 november 2016

Een zoutarm dieet zorgt bij patiënten met chronische nierschade voor minder schade aan de nieren en een lagere bloeddruk. Als patiënten ook nog het geneesmiddel paricalcitol erbij nemen, is het effect nog groter. Dat blijkt uit onderzoek in vijf Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van nefroloog Martin de Borst van het UMCG. Het onderzoek werd onder andere gefinancierd door de Nierstichting en werd gecoördineerd vanuit het UMCG.  

Vaak eten we veel meer zout dan goed voor ons is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om slechts 5 gram zout per dag te consumeren, maar de gemiddelde zoutinname in Nederland is bijna het dubbele. Bij mensen met nierschade heeft zout veel effect op de nieren en de bloeddruk. Ook de deelnemers aan het onderzoek aten voor ze meededen gemiddeld 10 gram zout per dag, maar verminderden dat tijdens het onderzoek tot 6 gram zout per dag. Die kleine beperking had al een groot effect.

Nierschade

Patiënten met een chronische nierschade hebben vaak een verlies van eiwitten in de urine, waaronder albumine. Dit heet albuminurie. Behandelingen die dit verlies tegengaan, zorgen ervoor dat de nierfunctie minder snel achteruit gaat en ze hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten. Helaas kunnen de huidige behandelingen er niet voor zorgen dat verlies van albumine in de urine optreedt. Nefroloog Martin Borst en zijn team onderzochten twee mogelijke interventies: een zoutarm dieet en het geneesmiddel paricalcitol dat de vitamine D-receptor activeert. Ze keken ook naar een combinatie hiervan.

Enkele grammen minder heeft groot effect

Uit het onderzoek bleek dat een zoutarm dieet een duidelijk effect had: er trad minder albuminurie op en patiënten hadden een lagere bloeddruk. Paricalcitol had slecht een gering effect, maar de combinatie van zowel minder zout als paricalcitol had het grootste effect. “Dit laatste werd vooral veroorzaakt door het beschermende effect van het zoutbeperkte dieet”, vertelt De Borst. De inname van zout was slechts verminderd met 4 gram per dag en toch al leidde dit tot een groot effect. “Dit duidt er op dat zelfs een kleine beperking in de dagelijkse zoutconsumptie al leidt tot grote gezondheidsvoordelen ", aldus De Borst.