Ziekenhuizen verbeter samen hartzorg in het Noorden › City of Talent

Ziekenhuizen verbeter samen hartzorg in het Noorden

Ziekenhuizen verbeter samen hartzorg in het Noorden

Ziekenhuizen verbeter samen hartzorg in het Noorden

ma, 18 juni 2018

Het UMCG, het Martini Ziekenhuis, het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en het Wilhelminaziekenhuis in Assen gaan zich samen inzetten om de zorg voor mensen met hartklachten te verbeteren. In Groningen en Drenthe sterven naar verhouding namelijk veel mensen aan een hartaandoening.

HartNet is de nieuwe naam waaronder de ziekenhuizen gaan samenwerken om de hartzorg in Noord-Nederland te verbeteren. Ook huisartsen doen mee. De bedoeling is dat patiënten met een hartziekte beter behandeld gaan worden.

Zorg komt letterlijk dichterbij
De samenwerking is niet voor niets. In Groningen en Drenthe overlijden namelijk meer mensen aan hartziekten dan elders in Nederland. De afgelopen vijf jaar is het aantal nieuwe patiënten op de poliklinieken van de cardiologie in de regio toegenomen met gemiddeld 15 procent.

Hoe dit hogere sterftecijfer komt? Dit heeft verschillende oorzaken. Zo komen hart- en vaatziekten vaker voor bij mensen die roken, ongezond eten en weinig bewegen, maar wat ook speelt, is dat de zorg in de noordelijke regio minder goed bereikbaar is dan elders. De afstand naar de huisarts is vaak groter dan in grote steden en met HarNet willen de ziekenhuizen zorgen dat meer zorg van hoge kwaliteit bij de huisartsen zelf dicht bij mensen beschikbaar is.

Betere behandeling dan vroeger
Binnen HartNet spreken cardiologen samen met huisartsen af welke zorg waar plaatsvindt. Hiervoor ontwikkelen ze samen met patiënten regionale zorgpaden voor alle grote groepen hart- en vaatziekten. Het doel van de samenwerking is om op iedere plek dezelfde optimale zorg te kunnen bieden aan de patiënt, zodat deze in heel Groningen en Drenthe is gegarandeerd. Het goede nieuws is ook dat de medisch-technische behandelingen voor hartpatiënten veel beter zijn dan voorheen. Met HartNet moeten deze behandelingen sneller beschikbaar zijn voor alle patiënten. Daarvoor worden nieuwe zorgpaden ontwikkeld.

De Groninger Huisartsencoöperatie en Huisartsen Zorg Drenthe, Zorgbelang Groningen, Zorgbelang Drenthe en Harteraad en Menzis en Zilveren Kruis hebben hun steun aan HartNet Noord-Nederland schriftelijk verklaard. De partners van HartNet zijn met andere ziekenhuizen in Noord-Nederland in gesprek over mogelijke toetreding.