Wereldprimeur UMCG met nieuwste PET/CT-scanner › City of Talent

Wereldprimeur UMCG met nieuwste PET/CT-scanner

Wereldprimeur UMCG met nieuwste PET/CT-scanner

Wereldprimeur UMCG met nieuwste PET/CT-scanner

do, 14 juni 2018

Het Universitair Medisch Centrum heeft een primeur van wereldformaat: als eerste ziekenhuis ter wereld neemt het de allernieuwste soort PET/CT-scanner in gebruik. Hiermee krijgen patiënten van het UMCG toegang tot de meest moderne techniek. Radiologen en nucleair geneeskundigen kunnen zo méér zien, sneller scannen en de betrouwbaarheid van de uitslag neemt toe.

Sneller, scherper én nauwkeuriger werkt de gloednieuwe PET/CT-scanner van het UMCG. Het apparaat is de nieuwste generatie PET/CT van Siemens Healthineers en het UMCG mag deze als eerste ziekenhuis ter wereld in gebruik nemen. Het gaat om de Biograph Vision™. Deze nieuwe scanner wordt vooral ingezet voor het afbeelden van de doorbloeding van de hartspier, ontstekingsprocessen en goedaardige tumoren.

Superscanner
Een grote verbetering is dat de nieuwe ‘superscanner’ een veel hogere resolutie heeft en een hogere gevoeligheid dan reguliere scans. Deze hoge resolutie en gevoeligheid van de Biograph Vision™ bieden twee grote voordelen. Ten eerste kan de scan veel sneller worden gemaakt, waardoor de patiënt veel minder lang stil hoeft te liggen. Wat nóg een voordeel met zich meebrengt, want er kan zo ook iets in beeld worden gebracht wat beweegt, zoals bijvoorbeeld een kloppend hart. Ten tweede kan de arts er nu voor kiezen om de patiënt veel minder radioactieve contrastvloeistof toe te dienen. Vooral bij jonge kinderen is dat belangrijk, net als bij patiënten die vaker scans moeten ondergaan. Zo probeert het UMCG voor alle patiënten de stralingsbelasting zo laag mogelijk te houden.

Realtime meekijken
Ook kunnen nucleair geneeskundigen nu realtime meekijken hoe de radioactieve stof wordt opgenomen in het lichaam. En dat biedt zeer waardevolle, nieuwe informatie. De mate waarin de contrastvloeistof wordt opgenomen, zegt namelijk veel over het type weefsel. Tot nu toe zat de patiënt in de wachtkamer terwijl de contrastvloeistof werd opgenomen in het lichaam en werd dán pas gescand. Tijdens dat wachten ging relevantie informatie verloren. De nieuwe PET/CT gaat dat veranderen. Ook kan de scanner ‘whole body scans’ maken en de stofwisseling in weefsels realtime in beeld brengen.

Veelbelovend voor kankerbehandeling
De scanner is veelbelovend voor de toekomst en zal ook bijdragen aan nieuwe vormen van kankerbehandeling, zoals immunotherapie en protonentherapie. Zo moet bij protonentherapie de tumor heel precies in kaart worden gebracht voor de bestraling. De nieuwe scanner biedt bij kleine, maar zeer agressieve tumoren (zoals in het hoofd-halsgebied bij kleine kinderen)  een grote meerwaarde in de diagnostiek en voorbereiding op de protonenbestraling. Bij immunotherapie kan de scanner helpen om de kans van slagen van deze therapie bij een bepaalde patiënt in kaart te brengen.