Weekend van de Wetenschap brengt kennis dichtbij, ook in Groningen › City of Talent

Weekend van de Wetenschap brengt kennis dichtbij, ook in Groningen

ma, 30 september 2013

Schatkamers van Groningen
Op zondag 6 oktober openen onder de noemer Zpannend Zernike diverse wetenschappelijke onderzoeksgroepen en instituten op de Zernike Campus (Groningen) hun deuren. Nieuw dit jaar is EnTranCe, de energieproeftuin van het Noorden. Hier wordt geëxperimenteerd met nieuwe initiatieven voor de energievoorziening van morgen. Als van oudsher doet ook het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) mee. De wetenschappers van dit instituut vertellen bezoekers meer over radioactiviteit, kosmische straling, atoom'vallen', protontherapie, 'koude' moleculen en deeltjesdetectoren.

De bezoekers van Zpanned Zernike krijgen ook de kans om een van de ontdekkers van het Higgs-deeltje te ontmoeten: Ivo van Vulpen. Hij doet mee aan Het Klokhuis 'Zoek het uit!' Weekend, waarbij verschillende wetenschappers ‘on tour’ gaan door Nederland met de presentatoren van Het Klokhuis. Nieuwsgierige aagjes kunnen alles te weten komen over de zoektocht van Ivo naar het kleinste deeltje van de wereld. Bij de speciale ‘vraag maar raak balie’ staan er verschillende wetenschappers klaar voor vragen over bèta onderwerpen. Zoals Kees Hummelen, die kan vertellen hoe je de zon kunt gebruiken om je iPOD te laten spelen. En niet geheel onbelangrijk voor de jonge bezoekers, Klokhuis-presentator Bart Meijer is aanwezig voor handtekeningen en foto’s.

Van sporttechnologie tot ruimtevaart
Ook in de overige elf provincies in Nederland doen veel ‘mooie’ namen mee aan Weekend van de Wetenschap, zoals: InnoSportLab Thialf, NIZO food research, Onderzoeksinstituut Psychologie en ESTEC. Op de website www.hetweekendvandewetenschap.nl is de meest actuele lijst van deelnemende organisaties en activiteiten opgenomen. Voor sommige activiteiten is er beperkt plaats en is het noodzakelijk om je aan te melden, ook geldt er voor een aantal activiteiten een toegangsprijs. De meeste activiteiten zijn gratis.

Over Weekend van de Wetenschap
Weekend van de Wetenschap is een activiteit van de stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap & Technologie en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. U kunt actuele informatie vinden over alle activiteiten in het Weekend van de Wetenschap op Facebook (http://www.facebook.com/WetenschapNL  ), Twitter (@Wetenschap_NL) en de website (http://www.hetweekendvandewetenschap.nl ).