Waterstofbussen kunnen tanken in Delfzijl › City of Talent

Waterstofbussen kunnen tanken in Delfzijl

Waterstofbussen kunnen tanken in Delfzijl

Waterstofbussen kunnen tanken in Delfzijl

vr, 23 februari 2018

Groningen wordt steeds groener. Dat wisten we al, maar er is weer een mooie stap bij gekomen: een gloednieuw tankstation waar twee Qbuzz-bussen waterstof kunnen tanken.

Met de opening van het tankstation speciaal voor waterstof is weer een belangrijke stap gezet naar een groener Noord-Nederland. De twee bussen rijden de komende jaren in Groningen en Drenthe. Schoon én emissieloos. Deze proef duurt vijf jaar en wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Europese HighVLOCity programma.

Innovatieve leiding
Waar je het tankstation kunt vinden? Naast het Chemie Park in Delfzijl en het werd daar gebouwd door PitPoint. Een innovatieve leiding, aangelegd door Groningen Seaports, maakt het mogelijk dat groene waterstof, wat gemaakt wordt in de chloorfabriek van AkzoNobel Specialty Chemicals, naar het tankstation getransporteerd kan worden. Deze duurzame waterstof kan een grote bijdrage leveren aan de reductie van fijnstof en CO2-uitstoot door het wegverkeer.

Straks 20 bussen
Vanaf 2013 moeten alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij rijden. In 2016 maakte het Rijk afspraken met opdrachtgevers in het openbaar vervoer om na 2026 alleen maar nieuwe bussen in te zetten zonder schadelijke uitstoot. Deze twee bussen zijn de eerste en uiteindelijk zullen er geleidelijk meer waterstofbussen gaan rijden in 2020. Het plan is dat er 20 bussen gaan rijden in Groningen en Drenthe.

Groenere economie
Ook voor treinen en ander zwaar transport biedt waterstof ook goede mogelijkheden. En bij grootschalige productie van groene waterstof is het toe te passen in de energie en de chemie. In Noord-Nederland is het de uitdaging is om groene waterstof te produceren uit duurzame bronnen en te transporteren naar de bedrijven om zo de chemie en de mobiliteit te vergroenen. AkzoNobel en Gasunie onderzoeken samen met andere bedrijven in het havengebied van de Eemsdelta de mogelijkheden om de productie van groene waterstofproductie uit te breiden, beginnend met een fabriek voor het maken van waterstof (20 MW water elektrolyse). Het nieuwe tankstation is daarmee ook het startsein voor de verdere ontwikkeling van groene waterstof op gebied van mobiliteit en daarmee ook voor de vergroening van onze noordelijke economie.

Beeld: OV-bureau Groningen Drenthe​