Waterstof-hub in Noord-Nederland › City of Talent

Waterstof-hub in Noord-Nederland

Waterstof-hub in Noord-Nederland

Waterstof-hub in Noord-Nederland

ma, 23 juli 2018

Op woensdag 18 juli 2018 ondertekende Gasunie samen met NAM BV Assen, Gemeente Emmen, Provincie Drenthe, Emmtec en de New Energy Coalition een intentieverklaring om de haalbaarheid van een waterstoffabriek te onderzoeken. Dit is weer een mooie stap in de richting van Noord-Nederland als waterstof-hub.

Waterstof, hoe zat het ook alweer? De komende jaren neemt de productie van groene stroom een grote vlucht. Dat is goed nieuws, maar we krijgen daardoor ook nieuwe uitdagingen. Zo zal de vraag aan stroom niet altijd gelijk vallen met de hoeveelheid groene stroom die er op dat moment is. Kortom, vraag en aanbod gaan schommelen. En om die op te vangen, kan het overschot aan stroom worden omgezet in waterstof en dat moet ergens worden opgeslagen. Het mooie is dat in Noord-Nederland de kennis, faciliteiten én de ruimte is om uit te groeien tot waterstof-hub.

Met het ondertekenen van de intentieverklaring willen ze deze mogelijkheden bekijken:

  • De productie van waterstof als energiebron en de mogelijke toekomstige opschaling op basis van hernieuwbare energiebronnen (wind en zonne-energie)
  • Meer onderzoek naar synergie met EMMTECdiensten om de energievraag duurzamer te maken.
  • De installatie van een waterstoftankstation.
  • Een 'demonstratieveldlab' in samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen.

De Gasunie bouwt ook via dochteronderneming EnergySTock BV een waterstoffabriek bij de gasopslag Zuidwending. In de herfst moet deze electrolyser beginnen te draaien.