WarmteStad onderzoekt alternatief voor geothermie › City of Talent

WarmteStad onderzoekt alternatief voor geothermie

WarmteStad onderzoekt alternatief voor geothermie

WarmteStad onderzoekt alternatief voor geothermie

vr, 9 februari 2018

Omdat de plannen voor geothermie in november ‘on hold’ zijn gezet, gaat WarmteStad nu kijken welke energiebron de bedrijven en 10.000 huishoudens op Zernike, Paddepoel en Selwerd gaat verwarmen.

WarmteStad gaat kijken naar allerlei opties als bron voor het warmtenet in de noordelijke wijken van Groningen. Biomassa werd al genoemd, maar biogas, restwarmte, omgevingswarmte, zonthermie of een combinatie van bronnen worden door WarmteStad onder de loep genomen. Het is de bedoeling dat de nieuwe duurzame bron vanaf 2020 gaat draaien.

Multi-analyse
Vervolgens gaat de organisatie een analyse maken van de kosten, uitstoot, betrouwbaarheid en toekomstgerichtheid. Het streven is dat er voor de zomer een plan ligt die aandeelhouders gemeente en waterbedrijf kunnen goedkeuren. Maar totdat die nieuwe duurzame bron er is, worden de bedrijven en woningen voorzien van een tijdelijke, zuinige, gasgestookte warmtecentrale.

De gemeente en het Waterbedrijf werken samen in WarmteStad. Het oorspronkelijke plan was om bedrijven en huishoudens te voorzien van aardwarmte uit een diep gelegen warmwaterbron. Dit project rond geothermie is stopgezet omdat er te veel vraagtekens zijn rondom de mogelijke gevolgen van de winning van aardwarmte.

Meer weten >>