Warmtenet Zernike Campus in gebruik › City of Talent

Warmtenet Zernike Campus in gebruik

Warmtenet Zernike Campus in gebruik

Warmtenet Zernike Campus in gebruik

do, 3 januari 2019

Eindelijk is het zover: WarmteStad heeft de tijdelijke opwekinstallatie van het eerste warmtenet in Groningen in gebruik genomen. Deze staat op de Zernike Campus en de Hanze was de eerste gelukkige die op het net werd aangesloten.

Het warmtenet werd vorig jaar al aangelegd en gaat de komende jaren de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen duurzame warmte leveren als vervanging voor aardgas. De Hanzehogeschool Groningen en WarmteStad zijn de eersten die het warmtenet op Zernike in gebruik mogen nemen. Ook het innovatiecentrum van Avebe maakt gebruik van het net.

Het warmtenet wordt gevoed door een tijdelijke warmtevoorziening en in 2020 wordt de échte sprong gewaagd: dan wordt het namelijk gevoed door een nieuwe duurzame bron, namelijk restwarmte uit de datacenters op de Zernike Campus.

Maar voor het zover is, gebruikt de tijdelijke warmtevoorziening warmtekrachtkoppelingen. Dit kun je zien als mini-elektriciteitscentrales die stroom en warmte maken. Gevuld met maar liefst 500.000 liter water wekt de centrale stroom op voor pompen en ketels en het is de restwarmte die het water verwarmt.