UMCG start twee onderzoeken naar veroudering en het brein › City of Talent

UMCG start twee onderzoeken naar veroudering en het brein

UMCG start twee onderzoeken naar veroudering en het brein

UMCG start twee onderzoeken naar veroudering en het brein

ma, 5 december 2016

Bewegen is niet alleen belangrijk voor het lichaam, maar ook voor de gezondheid van de hersenen. Fysieke beweging heeft een positief effect op mentale functies als het geheugen, de concentratie en het vermogen om te plannen en te organiseren. Wat er precies in de hersenen gebeurt dankzij lichaamsbeweging is nog niet bekend. Wat ook nog niet duidelijk is, is of het effect van bewegen verschilt tussen jongere en oudere mensen.

Effecten van beweging in kaart brengen
“Deze vragen proberen we te beantwoorden door een MRI-scan van het brein te maken voor en na fysieke beweging”, zegt onderzoeker Esther Opmeer van de afdeling Cognitieve Neuropsychiatrie. “Zo kunnen we de effecten van beweging in kaart brengen. Verder nemen we een conditietest af om te onderzoeken of de conditie van invloed is op het functioneren van de hersenen. Deze kennis kan ons meer inzicht geven in hoe we gezonder ouder kunnen worden.”

Nieuw meetinstrument ontwikkelen
Wanneer problemen met cognitieve processen ontstaan, komen mensen vaak in aanraking met een neuropsychologisch onderzoek. Dit onderzoek is nodig om problemen in de cognitieve functies vast te stellen, en om eventuele voor- of achteruitgang bij dementie in kaart te brengen. Het neuropsychologisch onderzoek kan echter een aantal uren duren en daarmee belastend en vermoeiend zijn. Eerder onderzoek heeft laten zien dat de kwaliteit van deze tests vaak tekort schiet.

Opmeer legt uit: “Veelgebruikte tests bleken niet gevoelig voor verandering. En ze geven weinig informatie over het alledaags functioneren. Het doel van onze tweede studie is daarom het ontwikkelen van een kort meetinstrument dat wél achteruitgang kan meten in de cognitieve functies en het alledaags functioneren. Dit instrument zal bestaan uit een aantal neuropsychologische taken en een vragenlijst. Deze studie doen we in samenwerking met het VU Alzheimercentrum in Amsterdam.”

Bron: UMCG