The Dutch Blockchain Hackathon: nieuwe oplossingen voor maatschappelijke problemen › City of Talent

The Dutch Blockchain Hackathon: nieuwe oplossingen voor maatschappelijke problemen

The Dutch Blockchain Hackathon: nieuwe oplossingen voor maatschappelijke problemen

The Dutch Blockchain Hackathon: nieuwe oplossingen voor maatschappelijke problemen

do, 16 februari 2017

De eerste editie van de Dutch Blockchain Hackathon was een groot succes. Bijna 400 deelnemers werkten het hele weekend aan het oplossen van prangende maatschappelijke vraagstukken in de Big Building, en daarmee de eerste stappen te zetten naar concrete, op blockchain gebaseerde producten en prototypes.

De eerste editie van ook tegelijk de grootste in zijn soort, en hoewel er geen echte winnaars in de klassieke zin van het woord uitgeroepen werden, waren er natuurlijk wel teams in alle vijf tracks die verder waren dan de anderen, met een prototype, of een meer uitgewerkt idee. Teams kregen frisbees uitgereikt en het team met de meeste frisbees per onderdeel werd uitgeroepen tot track-winnaar. Zij kregen €7.500 en een demo plek voor de European Showcase Conference in Brussel. De teams die als tweede eindigden, wonnen €2.500 en krijgen, net als de winnende teams, toegang tot de Acceleration Track na de hackathon.

Maar dat is nog niet alles. Er waren ook demo spots te vergeven voor de Dutch Blockchain Conference 2017 en ook twee demo plekken voor het South by Southwest Festival in Austin, Texas, het grootste en bekendste muziek en tech showcasefestival ter wereld. Dit zijn de winnaars per track:

Identity: controle terug in de handen van vluchtelingen
Vertrouwen en identiteit gaan hand in hand. Immers, hoe kun je er zeker van zijn dat iemand echt is wie hij of zij zegt dat die is? En hoe kun je ervoor zorgen dat persoonlijke informatie alleen terecht komt bij de juiste mensen en instanties?

Het Refugee E-dentity team zocht naar een oplossing voor het vluchtelingenprobleem, voor zowel overheden als de vluchtelingen zelf. Dit doen ze met behulp van een combinatie van een veilig authentificatie paspoort, gebaseerd op lokale biometrische data, die vervolgens in de blockchain gezet wordt. Dit komt er feitelijk op neer dat een vluchteling zelf inzicht heeft in welke persoonlijke informatie gedeeld wordt en nodig is voor een asielprocedure, en de overheid heeft op haar beurt ook direct inzicht in welke informatie geverifieerd is. Er komt zelfs een optie om die informatie ook met familieleden van de vluchteling te delen, zodat zij ook op de hoogte zijn van de status en locatie van de vluchteling.

Energy: het delen van groene energie
Hoeveel van de dagelijkse energie die wij verbruiken is nu echt groen? En wat gebeurt er eigenlijk met de energie die we niet verbruiken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat gebruik en vertrouwen in groene energie nu echt gestimuleerd worden?

TOBLOCKCHAIN wil aan de ene kant het vertrouwen in groene energie-certificaten vergroten, maar aan de andere kant het gebruik ervan populair maken onder consumenten. Het team ontwikkelde een product genaamd ‘Power to Share’, die mensen in staat stelt om precies te zien waar hun energie vandaan komt, maar ook om de niet verbruikte energie via WhatsApp te geven aan vrienden of buren. 

Re-inventing government: burgers helpen, zonder bureaucratie
Voor minima en burgers die wel wat extra steun of zorg kunnen gebruiken, kan het soms lang duren voordat ze hulp krijgen. Hoe kunnen we mensen nu snel en efficiënt helpen, zonder dat er een hoop bureaucratische rompslomp mee gepaard gaat?

Het team van de Gemeente Zuidhorn bedacht een app die mensen die burgers direct inzicht geeft in welke organisaties hulp bieden en waar je recht op hebt, of dat nu gaat om mantelzorg of een fiets voor je kind, zonder dat er administratie of bureaucratie aan te pas komt.

International trade & entrepreneurship: een oplossing voor een lastige wet
De nieuwe DBA wet voor contracten tussen ZZP’ers en hun opdrachtgevers is omstreden te noemen. Contracten kunnen maanden later worden afgewezen door de belastingdienst en dat schept een hoop onzekerheid, om niet eens te spreken van de boetes achteraf en dat ZZP’ers hierdoor zelfs opdrachten en dus inkomen mislopen. 

Het idee van team Zissou lost die onzekerheid op door het heel makkelijk te maken om direct verifieerbare en onbetwistbare contracten op te stellen. Via een portaal van de KvK en een app, kunnen ZZP’ers een contract opstellen met een opdrachtgever, die direct ook door de belastingdienst te verifiëren is en dus niet voor afwijzingen en boetes achteraf zorgt. 

Future of pensions: duidelijkheid voor toekomstige pensioenen
Onze manier van werken is hard aan het veranderen. Mensen werken niet meer 40 jaar lang voor dezelfde werkgever, ze hoppen van baan naar baan, zijn flexibel, zelfstandig en ook meer internationaal georiënteerd. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen recht heeft op een eerlijk pensioen?

Team BEN #2 wil dit probleem oplossen met een transparant pensioensysteem voor zowel werkenden als pensioenbeheerders, door ervoor te zorgen dat ieder individu een controleerbaar en wiskundig bewijs heeft van alle betalingsgegevens per werkgever of opdrachtgever.


Bekijk de aftermovie! https://www.youtube.com/watch?v=KB_iTbDrkxE  


PHOTO CREDITS: Knelis